Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Έριξαν ροζ σκόνη στη βιτρίνα που φυλάσσεται το έγγραφο του Συντάγματος

ΗΠΑ: Έριξαν ροζ σκόνη στη βιτρίνα που φυλάσσεται το έγγραφο του Συντάγματος

Ροζ σκόνη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για την κλιματική αλλαγή, έριξαν δύο οικολόγοι ακτιβιστές. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, δείχνουν τους νεαρούς δράστες να στέκονται δίπλα στις προθήκες.

Ενώπιον δικαστηρίου αναμένεται να οδηγηθούν οι δύο οικολόγοι ακτιβιστές που συνελήφθησαν επειδή έριξαν ροζ σκόνη σε μία γυάλινη βιτρίνα όπου φυλάσσεται το Σύνταγμα των ΗΠΑ, στο Μουσείο των Εθνικών Αρχείων, στην Ουάσιγκτον.

Το πολύτιμο έγγραφο, που αποτελείται από τέσσερα φύλλα περγαμηνής, δεν έπαθε τίποτα, αφού το προστάτευσε το κάλυμμά του, ανέφεραν τα Εθνικά Αρχεία, καταγγέλλοντας μία «πράξη βανδαλισμού».

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν τους δύο δράστες δίπλα στις προθήκες, με τα χέρια και τα ρούχα τους καλυμμένα από μια ροζ σκόνη.

Παραφράζοντας το Σύνταγμα, είπαν στους επισκέπτες του μουσείου ότι πιστεύουν πως όλοι στον πλανήτη έχουν δικαίωμα στον καθαρό αέρα και το βιώσιμο κλίμα και ζήτησαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης.

Λίγο μετά, τέθηκαν υπό κράτηση από την ασφάλεια του μουσείου.

Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης των δύο περιβαλλοντικών ακτιβιστών:

Τα τελευταία χρόνια, ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά της κλιματικής αλλαγής βάζουν στο στόχαστρο πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα τέχνης, για να προσελκύσουν την προσοχή στον αγώνα τους.

Το 2022 ένας ακτιβιστής πέταξε ένα κέικ στη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο Λούβρο.

Λίγους μήνες αργότερα, δύο ακτιβιστές έχυσαν τοματόσουπα στα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, προκαλώντας μικρή ζημιά στην κορνίζα.

Άλλοι ακτιβιστές κολλούν τα χέρια τους σε διάσημα έργα τέχνης.

Τα Εθνικά Αρχεία ανακοίνωσαν ότι η ροτόντα και η προθήκη με το κείμενο του Συντάγματος θα είναι σύντομα και πάλι προσβάσιμα στο κοινό. «Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα αυτόν τον βανδαλισμό και θα επιμείνουμε να διωχθούν ποινικά οι δράστες», ανέφερε η Αρχειονόμος των ΗΠΑ, Κολίν Σόγκαν σε ανακοίνωσή της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις