Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ευχαριστημένοι οι πολίτες με τη διαχείριση της πανδημίας από τον Μπάιντεν

ΗΠΑ: Ευχαριστημένοι οι πολίτες με τη διαχείριση της πανδημίας από τον Μπάιντεν
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο αριθμός των Αμερικανών που επιδοκιμάζει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αυξάνεται σταθερά, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που δόθηκε στη δημοσιότητα, με τη δημοτικότητά του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους να ενισχύεται από τα σταθερά βήματα που έκανε η κυβέρνησή του στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, την οποία προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη το διάστημα 17-18 Μαρτίου σε εθνικό επίπεδο, κατέδειξε πως το 59% των ενηλίκων στις ΗΠΑ εγκρίνει τη συνολική απόδοση του Τζο Μπάιντεν στα καθήκοντά του, ενώ το 35% την αποδοκιμάζει και το 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Ο αριθμός των ενηλίκων που εγκρίνουν τον Μπάιντεν είναι αυξημένος κατά περίπου 4%, σε σύγκριση με μια έρευνα που διεξήχθη στα τέλη Ιανουαρίου. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου μεταξύ των ανεξάρτητων ερωτηθέντων.

Περίπου έξι στους 10 ανεξάρτητους λένε ότι επιδοκιμάζουν τον Τζο Μπάιντεν στη δημοσκόπηση αυτή, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τους περίπου 5 στους 10 που ένιωθαν το ίδιο τον Ιανουάριο.

Η δημοσκόπηση βρήκε ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι πιο ικανοποιημένοι με τη διαχείριση από τον Μπάιντεν της επιδημίας του νέου κορονοϊού και πάνω από τους μισούς εγκρίνουν την επιρροή του στην αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, το 65% των Αμερικανών είπε ότι εγκρίνει τη διαχείριση της πανδημίας από τον Μπάιντεν και το 52% των ενηλίκων λέει ότι τους αρέσει η διαχείριση της οικονομίας και της απασχόλησης.

Η σθεναρή επιδοκιμασία στον Τζο Μπάιντεν διατυπώνεται, καθώς χορηγούνται περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, με τη χώρα να οδεύει προς την επίτευξη του στόχου του Αμερικανού προέδρου για τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δόσεων πολύ νωρίτερα από τον στόχο που ήταν τα τέλη Απριλίου.

Την ίδια ώρα, άρχισε να καταβάλλεται στους πολίτες η οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης του 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο ενέκριναν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί.

Εντούτοις, βάσει της δημοσκόπησης, οι πολίτες είναι πιο επικριτικοί για τα πεπραγμένα του Τζο Μπάιντεν στο μεταναστευτικό, με την αμερικανική κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εισροή μεταναστών από τα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Περίπου το 41% είπε ότι επιδοκιμάζει τη διαχείριση του μεταναστευτικού συστήματος από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ το 45% την αποδοκιμάζει. Οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικοί, με το 79% να λέει ότι κατακρίνει τα πεπραγμένα Μπάιντεν στη μετανάστευση, ενώ το 73% των Δημοκρατικών να τάσσεται υπέρ της διαχείρισης από την κυβέρνηση Μπάιντεν του θέματος με τα σύνορα.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, στις ΗΠΑ. Συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.005 ενήλικες, μεταξύ αυτών 456 Δημοκρατικοί και 374 Ρεπουμπλικανοί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις