Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Φεύγοντας ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μαζί του τις επιστολές του Κιμ Γιονγκ Ουν αντί να τις παραδώσει

ΗΠΑ: Φεύγοντας ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μαζί του τις επιστολές του Κιμ Γιονγκ Ουν αντί να τις παραδώσει
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο, πήρε μαζί του τις επιστολές του Μπαράκ Ομπάμα και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους των Εθνικών Αρχείων να πάνε στη Φλόριντα για να τις πάρουν.

Τα παραπάνω αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Washington Post. Με τη λήξη της θητείας τους, οι πρόεδροι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν όλες τις επιστολές, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία, που είναι αρμόδια για τη φύλαξή τους. Όμως ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να πάρει μαζί του, στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, πολλές κούτες, όπως γράφει η εφημερίδα.

Στα κουτιά αυτά υπήρχαν μεταξύ άλλων δώρα που του είχαν κάνει ξένοι ηγέτες, η επιστολή που του άφησε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και πολλά μηνύματα γραμμένα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ, ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που συνάντησε ένα μέλος της δυναστείας των Κιμ, αλληλογραφούσε μαζί του. «Μου έγραψε ωραία γράμματα, είναι υπέροχα γράμματα. Είμαστε ερωτευμένοι», δήλωσε ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2018, σε μια ομιλία του σε υποστηρικτές του.

Όμως την περασμένη εβδομάδα οι υπεύθυνοι των Εθνικών Αρχείων πήγαν στη Φλόριντα για να πάρουν πίσω τις κούτες με τα γράμματα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ και οι αρμόδιοι των Εθνικών Αρχείων δεν απάντησαν όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία αυτή είχε αποκαλύψει ότι ο Τραμπ συνήθιζε να σκίζει ορισμένα έγγραφα εργασίας, μια πρακτική που αντιβαίνει επίσης στους κανόνες. Κάποια από τα έγγραφα που παρέλαβαν τα Εθνικά Αρχεία ήταν κολλημένα με ταινία, από υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, ενώ άλλα παραδόθηκαν στην υπηρεσία σκισμένα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις