Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Φουλ οι μηχανές για γεωτρήσεις – Στροφή της κυβέρνησης Μπάιντεν

ΗΠΑ: Φουλ οι μηχανές για γεωτρήσεις – Στροφή της κυβέρνησης Μπάιντεν

H κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσφέρει δικαιώματα εκμετάλλευσης γεωτρήσεων για ομοσπονδιακές εκτάσεις σε εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου τον Ιούνιο. Τα δικαιώματα αυτά, αφορούν τουλάχιστον οκτώ πολιτείες.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ ότι θα ενεργοποιήσει και πάλι τις πωλήσεις μίσθωσης περιοχών ενεργειακής εκμετάλλευσης σε ομοσπονδιακά εδάφη, για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κίνηση αυτή, έρχεται σε αντίθεση με μία προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν έπαυσε τις δημοπρασίες ενεργειακών δικαιωμάτων γεωτρήσεων, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του την προηγούμενη χρονιά, επικαλούμενος την ανάγκη μελέτης της αξίας του προγράμματος για τους φορολογούμενους, αλλά και τις επιπτώσεις του στην κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την επανέναρξη των μισθώσεων για τις γεωτρήσεις, μετά από μία δικαστική αγωγή που είχαν καταθέσει πολιτείες που τελούν υπό τη διοίκηση των Ρεπουμπλικάνων. Οι σχετικές πωλήσεις συμβολαίων ανακοινώθηκαν χθες και θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά για όλο τον Ιούνιο, ένα χρόνο μετά από την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης.

Στην ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο των Εσωτερικών ανάφερε ότι θα προχωρήσει με τις πωλήσεις, αλλά με δραστική μείωση των διαθέσιμων εκτάσεων, αλλά και πιο ακριβά δικαιώματα εκμετάλλευσης για τις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Χθες το Γραφείο Διαχείρισης Εδαφών των ΗΠΑ (BLM) που ανήκει στο υπουργείο των Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εκτάσεις 1.317,71 τετραγωνικών χιλιόμετρων σε εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ουαϊόμινγκ, δρομολογώντας τη μεγαλύτερη προγραμματισμένη πώληση δικαιωμάτων ενεργειακής εκμετάλλευσης μέσω της σχετικής διαδικασίας εκμίσθωσης.

Η πώληση των δικαιωμάτων στο Ουαϊόμινγκ θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Ιουνίου για ποσοστό μεγαλύτερο του 90% από τις εκτάσεις που θα προσφερθούν τον αναφερόμενο μήνα.

To BLM προχώρησε στη μείωση της έκτασης των εδαφών που προσφερθούν προς εκμετάλλευση στο Κολοράντο, στη Γιούτα, στη Μοντάνα και στη Νεβάδα, από το εμβαδόν των εκτάσεων που είχε ανακοινώσει ότι εξέταζε την προηγούμενη χρονιά.

Η εκμίσθωση δικαιωμάτων ενεργειακής εκμετάλλευσης προγραμματίζεται και για πακέτα εδαφών στο Νέο Μεξικό, στην Οκλαχόμα, αλλά και τη Βόρεια Ντακότα, σύμφωνα με το ίδιο γραφείο διαχείρισης εδαφών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις