Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν να απελαθούν 300 Ρώσοι διπλωμάτες

ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν να απελαθούν 300 Ρώσοι διπλωμάτες

Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να απελάσει ως και 300 Ρώσους διπλωμάτες στην περίπτωση που η Μόσχα δεν χορηγήσει περισσότερες βίζες για το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ είχαν διαμαρτυρηθεί επίσημα όταν η Μόσχα απαγόρευσε τον Αύγουστο την πρόσληψη ρωσικού ή αλλοδαπού προσωπικού στις ξένες πρεσβείες στη Ρωσία, αναγκάζοντας κατά συνέπεια την Ουάσινγκτον να απολύσει σχεδόν 200 ντόπιους υπαλλήλους της στις αποστολές της σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Στην επιστολή τους στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δύο Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κρίνουν πως η Ρωσία εδώ και καιρό καταμετρά το δικό της προσωπικό για να υπολογίζει τον αριθμό των αμερικανών διπλωματών στους οποίους επιτρέπει να βρίσκονται στο έδαφός της.

Περίπου 400 Ρώσοι διπλωμάτες βρίσκονται επί του παρόντος στις ΗΠΑ, ενώ στη Ρωσία υπηρετούν μόλις 100 Αμερικανοί διπλωμάτες, τόνισαν στο κείμενο.

click4more: Τα Pandora Papers απειλούν να ρίξουν τον πρόεδρο της Χιλής

«Αυτή η δυσαναλογία στη διπλωματική αντιπροσώπευση είναι απαράδεκτη», σύμφωνα με τους γερουσιαστές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέλασε 10 Ρώσους διπλωμάτες τον Απρίλιο, εξαιτίας των κυβερνοεπιθέσεων και των παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές που η Ουάσινγκτον προσάπτει στη Μόσχα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου παραμένουν τεταμένες, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί κάπως αφότου ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη τον Ιούνιο και ανέθεσε σε διπλωμάτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τον περιορισμό των εξοπλισμών και την αποτροπή οποιασδήποτε παρανόησης ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις