Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Για επτά ώρες κατέθεσε στο Καπιτώλιο ο Ρεξ Τίλερσον

ΗΠΑ: Για επτά ώρες κατέθεσε στο Καπιτώλιο ο Ρεξ Τίλερσον

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συναντήθηκε χθες (21.05.2019) με υψηλόβαθμα στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε

Ο Ρεξ Τίλερσον έδωσε κατάθεση, σχετικά με την περίοδο άσκησης των ηγετικών καθηκόντων του στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το CNN, επικαλούμενο ένα βοηθό του Κογκρέσου που έχει λάβει άμεση γνώση των εξελίξεων.

Ο Τίλερσον έφτασε στο Καπιτώλιο για την κατάθεση του, ενώπιον του Δημοκρατικού προέδρου της επιτροπής, Έλιοτ Ένγκελ, αλλά και του υψηλόβαθμου Ρεπουμπλικάνου Μάικλ ΜακΚόουλ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα όσα κατέθεσε ο Τίλερσον κυριάρχησαν οι σχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με την Ρωσία, αλλά και η αβεβαιότητα γύρω από τον ρόλο του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η κατάθεση που έδωσε ο Τίλερσον ήταν διάρκειας περίπου επτά ωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές λεπτομέρειες για την “επίσκεψη” του Τίλερσον στο Καπιτώλιο, η είδηση της κατάθεσής του προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων και μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αρκετά ήταν τα μέλη της ίδιας επιτροπής που δεν γνώριζαν για την αναφερόμενη κατάθεση, μέχρι την αρχική δημοσίευση της είδησης για την πραγματοποίησή της (The Daily Beast) σύμφωνα με έναν Ρεπουμπλικάνο που είναι μέλος της επιτροπής, αλλά και τον βοηθό ενός Δημοκρατικού, που είναι επίσης, μέλος στην ίδια επιτροπή.

Ο Τίλερσον απολύθηκε ξαφνικά από τον Τραμπ τον Μάρτιο του 2018 κι αντικαταστάθηκε στην ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, από τον σημερινό υπουργό των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Είχε προβλήματα με τον Κούσνερ

Η ένταση που υπήρχε στις σχέσεις μεταξύ του Τίλερσον και του Κούσνερ, ο οποίος φέρεται να διοικούσε ένα σκιώδες υπουργείο των Εξωτερικών, με έμφαση στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, παρουσιάστηκε και τεκμηριώθηκε επαρκώς, από τον Τίλερσον ενώπιον των Ένγκελ και ΜακΚόουλ που του απηύθυναν συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Παράλληλα, ο Τίλερσον περιέγραψε την σχέση έντασης που είχε ο ίδιος, με τον πρόεδρο Τραμπ.

Στην διάρκεια μιας συνέντευξης που είχε δώσει στο CBS News τον Δεκέμβριο του 2018, ο Τίλερσον είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο Τραμπ ως “απείθαρχο.”

“Όταν ο πρόεδρος θα πει, ‘Αυτό θέλω να κάνω κι αυτός είναι ο τρόπος που θα το κάνω.’ Κι εγώ έχω να πω στον ίδιο, ‘Λοιπόν κύριε πρόεδρε, καταλαβαίνω τι θέλετε να κάνετε. Αλλά, δεν μπορείτε να το κάνετε με αυτό τον τρόπο. Παραβιάζει το νόμο. Παραβιάζει μία συμφωνία,’” είχε δηλώσει ο Τίλερσον κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο για τις σχέσεις του, αλλά και τον τρόπο με τον αντιμετώπιζε τον πρόεδρο Τραμπ.

Η χθεσινή κατάθεση του Τίλερσον συμπίπτει με την προσπάθεια των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων να ασκήσουν εποπτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και στα οικονομικά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ.

Παράλληλα, η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών ασκεί σοβαρές πιέσεις για την ενεργοποίηση της επίσημης διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, προκαλώντας την αντίδραση της Δημοκρατικής προέδρου του σώματος, Νάνσι Πελόζι.

Ειδικότερα, οι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει ουσιαστικό ενδιαφέρον για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις του προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, αλλά και για τις επικοινωνίες μεταξύ των δύο προέδρων, την περίοδο της υπουργίας του Τίλερσον.

Τον Ιανουάριο, το CNN αποκάλυψε ότι μετά την συνάντηση που έγινε μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Τραμπ στο Αμβούργο το 2017, ο Τραμπ πήρε τις σημειώσεις του μεταφραστή και του είπε να μην αποκαλύψει τίποτα για την συζήτηση σε οποιονδήποτε, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός πρώην αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που βρίσκονταν στην ίδια γερμανική πόλη, όταν πραγματοποιήθηκε η αναφερόμενη προεδρική συνάντηση.

Έπαιζε μόνος του το παιχνίδι

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, αλλά και του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών που έχουν ως αντικείμενο τα ζητήματα της Ρωσίας, ζήτησαν τις σημειώσεις από την ανταλλαγή απόψεων στην διάρκεια της συνάντησης, αλλά δεν τις έλαβαν,” σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας άλλος πρώην αξιωματούχος του υπουργείου των Εξωτερικών είπε ότι ο Τίλερσον δεν είχε καταστήσει διαθέσιμο το περιεχόμενο μιας συνάντησης με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ (στις χώρες γύρω από την Ρωσία) κατά την ίδια περίοδο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Τίλερσον ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ “έπαιζε μόνος του το παιχνίδι” κι έτσι όλες οι συναντήσεις, αλλά και η παραπάνω αναφερόμενη συνάντηση μεταξύ των Αμερικανών διπλωματών πραγματοποιούνταν με τον ίδιο τρόπο και με ελάχιστη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της.

Ο Δημοκρατικός Ένγκελ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη δήλωσε προηγούμενα στο CNN ότι η επιτροπή του θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να λάβει τις σημειώσεις του μεταφραστή, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην έκδοση κλήσεων, ώστε να λάβουν τα αρχεία για τις συναντήσεις των δύο προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις