Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

ΗΠΑ για τις επιθέσεις των Χούθι: Στοχεύουμε στην αποκλιμάκωση, δε θέλουμε ο πόλεμος στην Γάζα να γενικευτεί

ΗΠΑ για τις επιθέσεις των Χούθι: Στοχεύουμε στην αποκλιμάκωση, δε θέλουμε ο πόλεμος στην Γάζα να γενικευτεί

Ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποκλιμάκωση με τους αντάρτες Χούθι, παρά τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από την περασμένη Παρασκευή ΗΠΑ και Βρετανία χτύπησαν με πυραύλους τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι διαβεβαιώνουν πως θα επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με τα ισραηλινά συμφέροντα, ως αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους στην Γάζα.

«Δεν επιδιώκουμε μια περιφερειακή σύρραξη, ούτε κατά διάνοια», δήλωσε ο Σάλιβαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Επιδιώκουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της σύρραξης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης».

«Πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση», διότι «μια ζωτικής σημασίας διεθνής εμπορική αρτηρία» βρίσκεται «υπό ομηρία», επεσήμανε ο Σάλιβαν. «Πρόκειται για μια κρίση στην οποία το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αντιδράσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνέχιση της σύρραξης «δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις των χωρών του συνασπισμού», που έπληξαν την Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, αλλά «από μια ευρύτερη ομάδα χωρών, μεταξύ άλλων εκείνων που ασκούν μια επιρροή στην Τεχεράνη και σε άλλες πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής».

Για τον Λευκό Οίκο, υπάρχει σήμερα ένας δρόμος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο πόλεμος στη Γάζα να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύρραξη.

«Εργαζόμαστε με τους εταίρους στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο». Όμως, την ίδια ώρα, «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» μπροστά στο ενδεχόμενο της κλιμάκωσης, προειδοποίησε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις