Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Η έκθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν επιρρίπτει ευθύνες στον Τραμπ

ΗΠΑ: Η έκθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν επιρρίπτει ευθύνες στον Τραμπ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ για τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αν και παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρέδωσε χθες Πέμπτη (6.4.2023), στο Κογκρέσο διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τα οποία ζητούν εδώ και καιρό οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Λευκός Οίκος εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να δικαιολογήσει την απόφαση που έλαβε να τερματιστεί τον Αύγουστο του 2021 ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος των ΗΠΑ και έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια 12σέλιδη έκθεση, στην οποία εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η απόσυρση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να έχει ακολουθηθεί κανένα άλλο «σενάριο». Τονίζει επίσης ότι οι αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, περιλαμβανομένης της συμφωνίας που είχε συνάψει το 2020 η κυβέρνησή του με τους Ταλιμπάν για τον τερματισμό της παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, «περιόριζαν πολύ» τις επιλογές που είχε.

Ωστόσο αναγνωρίζει ότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει νωρίτερα η απομάκρυνση των αμάχων από το Αφγανιστάν.

Δεν υπήρχε άλλο σενάριο εκτός από την αποχώρηση

«Τελικά, έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια, περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια και μετά την οργάνωση ενός αφγανικού στρατού με 300.000 μέλη, η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν καταδεικνύει ότι δεν υπήρχε άλλο σενάριο που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των γεγονότων, εκτός από μια μόνιμη και σαφώς ενισχυμένη αμερικανική παρουσία», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν πριν καν αποχωρήσει από τη χώρα ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης και ο Τζο Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, παραδέχθηκε ότι ο Λευκός Οίκος δεν ανέμενε αυτή τη νίκη – αστραπή, ούτε τη μαζική κατάρρευση του στρατού και των αρχών του Αφγανιστάν.

«Κάναμε λάθος»

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάναμε λάθος» σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που είχαμε, παραδέχθηκε ο Κίρμπι στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν είχε κατανοήσει πλήρως τον βαθμό της διαφθοράς μεταξύ των Αφγανών αξιωματούχων».

«Ο τερματισμός ενός πολέμου, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν είναι κάτι εύκολο, και σίγουρα όχι έπειτα από 20 χρόνια», υπογράμμισε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν άξιζε».

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων «ήταν πάντα στις προθέσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν», υπενθύμισε ο Κίρμπι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξηγήσει επανειλημμένα ότι ο αμερικανικός στρατός, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία την αρχική του αποστολή που ήταν να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να αναδιαταχθεί αλλού για να αντιμετωπίσει άλλες απειλές.

«Ηλίθιοι στον Λευκό Οίκο»

Ο Λευκός Οίκος εξάλλου επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι οι αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και η πλήρης απουσία προετοιμασίας περιόρισαν σημαντικά τις πιθανές επιλογές».

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος κατηγόρησε «τους ηλίθιους στον Λευκό Οίκο» που του επιρρίπτουν την ευθύνη γι’ αυτή «την καταστροφή».

«Ο Μπάιντεν ευθύνεται, κανείς άλλος!», τόνισε με ανάρτησή του στο Truth Social.

Ο Κίρμπι παράλληλα εξήρε το εύρος και την ταχύτητα της επιχείρησης απομάκρυνσης που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι κατάφεραν να μεταφέρουν περισσότερους από 120.000 ανθρώπους εκτός Αφγανιστάν μέσα σε μερικές ημέρες.

Χάος

«Δεν είδα ποτέ το χάος για το οποίο μιλάνε», επεσήμανε ο Κίρμπι. Ο Λευκός Οίκος, χωρίς να φτάσει στο σημείο να παραδεχθεί ανοικτά ότι έκανε λάθος, διαβεβαίωσε στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ότι πλέον η Ουάσινγκτον «δίνει προτεραιότητα σε πιο έγκαιρες εκκενώσεις», αναφέροντας ως παράδειγμα την απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών από την Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, ανεξαρτήτως των εκτιμήσεων του Κίρμπι, από την ιστορική αυτή απόσυρση από το Αφγανιστάν στο μυαλό της κοινής γνώμης τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού στον κόσμο έμεινε μια εικόνα χάους.

Οι εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ να πολιορκείται από ένα πλήθος ανθρώπων που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Επιπλέον 13 Αμερικανοί στρατιώτες και 170 Αφγανοί σκοτώθηκαν στις 26 Αυγούστου σε επίθεση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος κοντά στο αεροδρόμιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις