Κόσμος

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του Άντονι Μπλίνκεν ως υπουργό Εξωτερικών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τον διορισμό του βετεράνου διπλωμάτη Άντονι Μπλίνκεν στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών χθες, Δευτέρα (26/1). Μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει πλέον ο δρόμος για να διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος εντός της εβδομάδας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, κορυφαίος εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η η ολομέλεια θα ψηφίσει σήμερα, Τρίτη (26/1). «Ο κόσμος καίγεται αυτή τη στιγμή», εξήγησε, υπάρχουν «πιεστικές κρίσεις σε κάθε περιοχή και ημισφαίριο».

Ο κ. Μπλίνκεν, στενός συνεργάτης του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επί χρόνια, είχε εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας και στο παρελθόν, πιο πρόσφατα όταν είχε διοριστεί δεύτερος τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία και του Τζο Μπάιντεν στην αντιπροεδρία. Αναμένεται να δει τον διορισμό του στο νέο του αξίωμα να εγκρίνεται εύκολα.

Click4more: Τζάνετ Γέλεν: Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Τον Άντονι Μπλίνκεν, άλλοτε διευθυντή προσωπικού της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, εξήραν στελέχη της κι από τα δύο κόμματα.

Η διαδικασία για την έγκριση του διορισμού του σε αυτό το καίριο πόστο δεν άρχισε όσο νωρίς είθισται στις ΗΠΑ, καθώς ο τέως πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποδεχόταν την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου επιδιδόμενος σε ανώφελες προσφυγές στα δικαστήρια. Οπαδοί του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Ο Ντάνιελ Σμιθ, ο πρώην διευθυντής του ινστιτούτου της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, ανέλαβε προσωρινά υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μεθυσμένη προκάλεσε τροχαίο στη Νότια Καρολίνα σκοτώνοντας 34χρονη λίγο μετά τον γάμο της - Βίντεο από την σύλληψη
Στο βίντεο φαίνεται με χειροπέδες να κλαίει και να ζητά από τους αστυνομικούς να καλέσει τον πατέρα της - «Κανείς δεν έχει αποδείξεις για οτιδήποτε έκανα» ακούγεται να λέει με θράσος
H 27χρονη που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα
CNN: Ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ ψάχνει διέξοδο από τον πόλεμο στο Ιράν – «Περιορισμένες οι επιλογές των ΗΠΑ»
Ποια η στάση του Νταν Κέιν - Αυξάνονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη του πολέμου και την μείωση των αποθεμάτων σε βασικά πυρομαχικά
Νταν Κέιν