Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Η Ρωσία έχει υποστεί ήττες με τα drones που πήρε από την Ουκρανία

ΗΠΑ: Η Ρωσία έχει υποστεί ήττες με τα drones που πήρε από την Ουκρανία

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Ρωσία υπέστη «αρκετές αποτυχίες» χρησιμοποιώντας ιρανικής κατασκευής drones που απέκτησε από την Τεχεράνη αυτόν τον μήνα για να τα αξιοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Δευτέρα αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εξήγησε πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Μόσχα παρέλαβε αεροσκάφη του τύπου Mohajer-6 και της σειράς Shahed αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία πιθανόν σχεδιάζει να αγοράσει εκατοντάδες τέτοια UAVs.

«Εκτιμάμε πως η Ρωσία έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει αυτά τα ιρανικά UAVs, τα οποία μπορούν να διεξαγάγουν επιθέσεις αέρος-εδάφους, επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και να εντοπίζουν στόχους στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Τον Ιούλιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, δήλωνε πως οι ΗΠΑ πληροφορήθηκαν πως το Ιράν ετοιμάζεται να διαθέσει στη Ρωσία αρκετές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δημοσιοποίησε εξάλλου τον περασμένο μήνα δορυφορικές φωτογραφίες που τεκμηρίωναν, κατ’ αυτή, πως Ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο της Κασάν για να τους παρουσιαστούν ιρανικά drones.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει «συνεργασία σε διάφορους τομείς με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού τομέα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις