Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη σε ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη σε ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Σε ισόβια κάθειρξη τον Μίρσαντ Κάντιτς για την στρατολόγηση μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος καταδίκασε την Παρασκευή (14.07.2023) δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Κάντιτς επέβλεπε κυρίως τη στρατολόγηση και αποστολή νέων μαχητών σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ οι οποίες ελέγχονταν από το Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών ήταν ένας 18χρονος Αυστραλός, ο Τζέικ Μπιλάρντι, βομβιστής αυτοκτονίας που σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 2015 στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ, παρασύροντας στον θάνατο 30 στρατιώτες.

Γεννημένος στο Κόσοβο και μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης μέχρι το 2013, όταν ταξίδεψε στη Συρία, ο Μίρσαντ Κάντιτς «έστειλε χιλιάδες ριζοσπαστικοποιημένους εθελοντές μαχητές από χώρες της Δύσης σε περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και αλλού στη Μέση Ανατολή», ανέφερε έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ένας εξ αυτών ήταν ο Ρουσλάν Ασάινοφ, γεννημένος στο Καζακστάν και επίσης κάτοικος Νέας Υόρκης προτού στρατολογηθεί ως «ελεύθερος σκοπευτής» για να πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ο Ασάινοφ συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Φεβρουάριο και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Μίρσαντ Κάντιτς, που θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, ήταν επίσης μέλος της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με την εκστρατεία προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο στο Twitter, διαχειριζόταν περισσότερους από 120 λογαριασμούς.

Από το 2017 ζούσε κρυμμένος στη Βοσνία. Συνελήφθη στο Σαράγεβο, από όπου εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις