Κόσμος

ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη σε ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ισόβια κάθειρξη τον Μίρσαντ Κάντιτς για την στρατολόγηση μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος καταδίκασε την Παρασκευή (14.07.2023) δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Κάντιτς επέβλεπε κυρίως τη στρατολόγηση και αποστολή νέων μαχητών σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ οι οποίες ελέγχονταν από το Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών ήταν ένας 18χρονος Αυστραλός, ο Τζέικ Μπιλάρντι, βομβιστής αυτοκτονίας που σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 2015 στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ, παρασύροντας στον θάνατο 30 στρατιώτες.

Γεννημένος στο Κόσοβο και μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης μέχρι το 2013, όταν ταξίδεψε στη Συρία, ο Μίρσαντ Κάντιτς «έστειλε χιλιάδες ριζοσπαστικοποιημένους εθελοντές μαχητές από χώρες της Δύσης σε περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και αλλού στη Μέση Ανατολή», ανέφερε έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ένας εξ αυτών ήταν ο Ρουσλάν Ασάινοφ, γεννημένος στο Καζακστάν και επίσης κάτοικος Νέας Υόρκης προτού στρατολογηθεί ως «ελεύθερος σκοπευτής» για να πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ο Ασάινοφ συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Φεβρουάριο και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Μίρσαντ Κάντιτς, που θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, ήταν επίσης μέλος της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με την εκστρατεία προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο στο Twitter, διαχειριζόταν περισσότερους από 120 λογαριασμούς.

Από το 2017 ζούσε κρυμμένος στη Βοσνία. Συνελήφθη στο Σαράγεβο, από όπου εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 156