Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: «Καμπανάκια» από Λευκό Οίκο για δημοσιονομική «παράλυση»

ΗΠΑ: «Καμπανάκια» από Λευκό Οίκο για δημοσιονομική «παράλυση»

Απανωτά «καμπανάκια» για τον κίνδυνο δημοσιονομικής «παράλυσης» των ΗΠΑ χτυπά ο Λευκός Οίκος. Η αμερικανική προεδρία ζήτησε χθες, Πέμπτη (31.08.23) από το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίσει το ταχύτερο παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού, ώστε οι ΗΠΑ να μη βιώσουν σε έναν μήνα το πολυσυζητημένο shutdown.

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμος νόμος για τα δημοσιονομικά τον επόμενο μήνα», ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της. «Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε προγράμματα σημαντικά για τους Αμερικανούς και να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες», υπερθεμάτισε η εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σύμφωνα με την οποία εάν δεν διεξαχθεί ψηφοφορία το ταχύτερο, προγράμματα βοήθειας σε τρόφιμα ενδέχεται να απειληθούν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος το Κογκρέσο να μην μπορέσει να κάνει τη δουλειά του», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό κοινοβούλιο είναι σήμερα μοιρασμένο, με τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτά των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικάνων.

Σε… αδιέξοδο για δεύτερη φορά!

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου.

Μόλις τον Ιούνιο αποφεύχθηκε ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν και την αμερικανική δεξιά.

Η στάση πληρωμών θα ήταν κάτι άνευ προηγουμένου, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν βιώσει αρκετές φορές, λιγότερο ή περισσότερο παρατεταμένα shutdowns, περιόδους δημοσιονομικής παράλυσης.

Η συζήτηση αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί σε συμπληρωματικά κονδύλια περίπου 20 δισεκ. δολαρίων που ζήτησε η προεδρία τη 10η Αυγούστου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει ιδίως να εγκριθεί από το Κογκρέσο η χορήγηση επιπλέον βοήθειας 13 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.ΝΈΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις