Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά της Intellexa για το λογισμικό Predator

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά της Intellexa για το λογισμικό Predator

Κυρώσεις επέβαλλαν οι ΗΠΑ ενάντια στην εταιρία Intellexa και τη διακίνηση του εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας Predator. Οι κυρώσεις αφορούν 2 φυσικά πρόσωπα. 

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ όρισε τα συγκεκριμένα άτομα και τις οντότητες με την αιτιολογία ότι το εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας Predator της Intellexa χρησιμοποιήθηκε για τη στόχευση Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων, και πολιτικών αναλυτών.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο των κυρώσεων μπαίνουν ο Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν, η Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, η Intellexa S.A. με έδρα την Ελλάδα, η Intellexa Limited με έδρα την Ιρλανδία, η Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, η Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία, και η Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «η εξάπλωση της χρήσης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας εγκυμονεί ξεχωριστούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών». Επιπλέον, αναφέρεται ότι έχει γίνει κατάχρηση από ξένους παράγοντες για να καταστεί δυνατή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στόχευση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ελέγχων εξαγωγών, και περιορισμών έκδοσης βίζας, για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης προηγμένων τεχνολογιών κατασκοπείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις