Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

ΗΠΑ: Με… σπασμένα φρένα η οικονομία! Αύξηση ρεκόρ του ΑΕΠ

απάτη ΗΠΑ

Με ρυθμό – ρεκόρ αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερο από 3 τρισεκ. δολάρια για την άμβλυνση του αντίκτυπου της πανδημίας τροφοδοτώντας τις δαπάνες των καταναλωτών, αλλά τα βαθιά σημάδια από την ύφεση που προκάλεσε η COVID – 19 μπορεί να χρειαστεί ένα έτος ή και παραπάνω για να κλείσουν.

Οι αριθμοί στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό ΑΕΠ ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο με έναν ρυθμό 33,1% (με την αναγωγή του σε ετήσια βάση), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 1947 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία, ο οποίος ακολούθησε τη μεγαλύτερα ιστορικά πτώση του ΑΕΠ κατά 31,4% στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεν θα βοηθήσουν στο να περιορίσουν την ανθρώπινη τραγωδία που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών να είναι ακόμα άνεργοι και περισσότερους από 220.000 νεκρούς. Πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έρχεται δεύτερος στα περισσότερα εθνικά γκάλοπ, θα αντιληφθεί πιθανόν την εκπληκτική άνοδο του ΑΕΠ ως ένδειξη ανάκαμψης. Το αμερικανικό ΑΕΠ, όμως, παραμένει χαμηλότερο από το επίπεδό του στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, κάτι που ο Δημοκρατικός διεκδικητής της προεδρίας Τζο Μπάιντεν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τονίσει, όπως και τις ενδείξεις ότι η ανάπτυξη εξατμίζεται γρήγορα. Μόλις λίγο περισσότερες από τις 22,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν ανακτηθεί, ενώ οι απολύσεις συνεχίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις