Δευτέρα, 4 Μαρ.
11oC Αθήνα

ΗΠΑ: Μειώνεται η στήριξη των Αμερικανών πολιτών προς το Ισραήλ – H πλειονότητα θέλει εκεχειρία, λέει δημοσκόπηση

ΗΠΑ: Μειώνεται η στήριξη των Αμερικανών πολιτών προς το Ισραήλ – H πλειονότητα θέλει εκεχειρία, λέει δημοσκόπηση
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Η στήριξη της κοινής γνώμης των ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μειώνεται και οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Τελ Αβίβ θα πρέπει να κηρύξει εκεχειρία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Το 32% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη απάντησε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν το Ισραήλ», όταν ρωτήθηκαν αν η χώρα θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύγκρουση. Σε δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί στις 12 και 13 Οκτωβρίου το 41% είχε δώσει την ίδια απάντηση.

Εξάλλου από τη δημοσκόπηση φάνηκε ότι αυξήθηκε στο 39% από 27% πριν έναν μήνα το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ένας ουδέτερος μεσολαβητής» στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Το 4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και το 15% ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούν καθόλου. Και τα δύο αυτά ποσοστά δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το Ισραήλ βασίζεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο σύμμαχό της για την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια και διεθνή διπλωματική στήριξη. Η μείωση της στήριξης της αμερικανικής κοινής γνώμης προς το Ισραήλ ενδέχεται να αποτελεί ανησυχητική ένδειξη για τη χώρα.

Η αλλαγή της στάσης της αμερικανικής κοινής γνώμης παρατηρείται τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, και κυρίως μεταξύ των πιο μεγάλων σε ηλικία ερωτηθέντων. Σημειώνεται εξάλλου έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους.

Έκτοτε περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, περίπου το 40% εξ αυτών παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό της κυβέρνησης της Χαμάς.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, κυρίως η κατάρρευση των υγειονομικών υποδομών του θύλακα.

Θέλουν εκεχειρία

Το 68% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απάντησε ότι συμφωνεί με τη δήλωση «το Ισραήλ θα πρέπει να κηρύξει εκεχειρία και να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί».

Περίπου τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών και οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν την ιδέα της εκεχειρίας, σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει απορρίψει τις εκκλήσεις Αράβων ηγετών να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα το 43% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, έναντι του 31% που είχε αντίθετη άποψη. Οι περισσότεροι που στηρίζουν την αποστολή όπλων στο Ισραήλ είναι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων.

Συγκριτικά, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία έπειτα από σχεδόν 21 μήνες πολέμου εναντίον της Ρωσίας, στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι των Δημοκρατικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις