Τετάρτη, 22 Μαΐ
26oC Αθήνα

ΗΠΑ: Μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού η είσοδος στη χώρα από 26 Ιανουαρίου

ΗΠΑ: Μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού η είσοδος στη χώρα από 26 Ιανουαρίου
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Όλοι οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να μεταβούν στις ΗΠΑ αεροπορικώς θα πρέπει να παρουσιάζουν από την 26η Ιανουαρίου βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα για να τους επιτρέπεται η επιβίβαση στην πτήση. Αυτό ανακοίνωσαν την Τρίτη (12/1) οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, καθώς η χώρα κατέγραψε νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες.

Η εξέταση αυτή θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο τρεις ημέρες πριν από την αναχώρηση για τις ΗΠΑ. Οι αεροπορικές εταιρείες εντέλλονται να επαληθεύουν ότι πράγματι οι ταξιδιώτες έχουν υποβληθεί σε τεστ πριν από την επιβίβαση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, δικαιολόγησαν αυτή την αλλαγή πολιτικής επικαλούμενη ότι εντοπίζονται παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ανάμεσά τους ορισμένα που αποκαλύπτεται ότι είναι πιο μολυσματικά.

Click4more: Ο κορονοϊός «γονατίζει» τις ΗΠΑ: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 4.470 θανάτους και 235.000 κρούσματα

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη ανακοινώσει στα τέλη του Δεκεμβρίου την εφαρμογή αυτού του μέτρου για τους ταξιδιώτες που ήθελαν να μεταβούν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι ήδη αντιμέτωπες με έξαρση (της πανδημίας), αυτή η υποχρέωση για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων θα συμβάλλει να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού ενώ εργαζόμαστε για να εμβολιαστούν οι Αμερικανοί», επιχειρηματολογούν τα CDC στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Οι αρχές θυμίζουν εξάλλου τη σύστασή τους οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται εκ νέου σε εξέταση τρεις ως πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους στην αμερικανική επικράτεια και να τίθενται σε απομόνωση για επτά ημέρες μετά το ταξίδι.

«Τα τεστ δεν εξαλείφουν πλήρως τους κινδύνους, αλλά σε συνδυασμό με μια περίοδο καραντίνας στο σπίτι και καθημερινών προληπτικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση μπορεί να καταστήσουν τα ταξίδια πιο ασφαλή», συνόψισε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο διευθυντής των CDC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις