Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα έγινε επισήμως ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας

ΗΠΑ: Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα έγινε επισήμως ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο Στίβεν Μπίγκαν, ο ειδικός επιτετραμμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, έγινε επισήμως ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, μετά την έγκριση του διορισμού του με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γερουσία.

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του το δύσκολο καθήκον να επιτύχει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ σε μια εξαιρετικά λεπτή στιγμή, καθώς η βορειοκορεατική κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία στην Ουάσινγκτον ως το τέλος της χρονιάς για να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων οι οποίες στραγγαλίζουν την οικονομία της.

Ο διορισμός του 56χρονου διπλωμάτη, που χαίρει γενικά σεβασμού, εγκρίθηκε από 90 γερουσιαστές· μόλις τρεις εναντιώθηκαν.

Ο Μπίγκαν διαδέχεται τον Τζον Σάλιβαν, νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, στον ρόλο του άμεσου υφιστάμενου του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Πρώην αντιπρόεδρος αρμόδιος για διεθνή ζητήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford, ο Μπίγκαν δέχθηκε να εγκαταλείψει τον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο του 2018 για να γίνει ειδικός επιτετραμμένος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Μπίγκαν, πάντα υποστηρικτής των Ρεπουμπλικάνων, διετέλεσε μέλος της ομάδας για την εθνική ασφάλεια του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σύμβουλος διαφόρων προσωπικοτήτων του συντηρητικού χώρου στις ΗΠΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Παρά το πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ μετά το φιάσκο της δεύτερης συνόδου κορυφής του Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τον Φεβρουάριο στο Ανόι του Βιετνάμ, ο επιτετραμμένος διατηρεί φήμη σοβαρού και ικανού διπλωμάτη.

Ομόλογοί του και συνομιλητές του στο εξωτερικό, όπως και ορισμένοι ειδικοί στο βορειοκορεατικό ζήτημα, μιλούν με καλά λόγια για τη συνεισφορά του στην κυβέρνηση του Τραμπ που συχνά χαρακτηρίζεται «δυσλειτουργική» από συμμάχους.

Ο Μπίγκαν, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες Πέμπτη μια περιοδεία του στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, απέρριψε αυτή την εβδομάδα το τελεσίγραφο της Πιονγκγιάνγκ.

Ο διορισμός του Μπίγκαν στον ρόλο του δεύτερου τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξάλλου συνδέεται με το ενδεχόμενο ο Πομπέο, πυλώνας της κυβέρνησης Τραμπ, να διεκδικήσει έδρα γερουσιαστή τον Νοέμβριο του 2020. Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών μπορεί να αναλάβει έτσι κρίσιμο μεταβατικό ρόλο μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις