Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

ΗΠΑ: Οι δυτικές πολιτείες πνίγονται από τη ζέστη, η Καλιφόρνια αντιμέτωπη με ενδεχόμενο μπλακ άουτ

ΗΠΑ: Οι δυτικές πολιτείες πνίγονται από τη ζέστη, η Καλιφόρνια αντιμέτωπη με ενδεχόμενο μπλακ άουτ

Οι δυτικές ΗΠΑ εξακολουθούσαν να πνίγονται από τις ακραίες θερμοκρασίες χθες Τετάρτη, με την Καλιφόρνια να είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διακοπών στην ηλεκτροδότηση, καθώς το σύστημα δέχεται έντονες πιέσεις εδώ και μία εβδομάδα.

Η Καλιφόρνια, καθώς και κάποιες περιοχές της Νεβάδα και της Αριζόνα, είναι αντιμέτωπη με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 45 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές εξαιτίας ενός θόλου ζέστης. Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ και σήμερα, προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα πολλές πυρκαγιές μαίνονται στην περιοχή, δύο από τις οποίες έχουν αποδειχθεί θανατηφόρες.

Στη βόρεια Καλιφόρνια η Mill Fire έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων, έχει καταστρέψει περισσότερα από 100 κτίρια καθώς και περισσότερα από 16.000 στρέμματα στην κομητεία Σισκίγιου.

Η Fairview Fire, εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι στο νοτιοανατολικό Λος Άντζελες, εξακολουθεί να εξαπλώνεται και «προχωρά πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής Τζος Γιάνσεν. Η πυρκαγιά «εξακολουθεί να απειλεί πολλές κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε. Από τη Δευτέρα έχει κάψει περισσότερα από 28.000 στρέμματα.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει από αύριο Παρασκευή χάρη στην άφιξη ενός ψυχρού μετώπου από τον Καναδά, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Όμως το φαινόμενο αυτό φέρνει μαζί του τον κίνδυνο ισχυρών ανέμων, οι οποίοι ενδέχεται να ενισχύσουν τις πυρκαγιές.

«Αυτό το μέτωπο ψυχρού αέρα θα προκαλέσει ριπές ανέμου» στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, εξήγησε η NWS. «Σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή υγρασία, ενδέχεται να προκαλέσει νέες εστίες πυρκαγιές, ενώ οι ήδη υπάρχουσες κινδυνεύουν να επεκταθούν ανεξέλεγκτα».

Στη Μοντάνα οι ριπές του ανέμου ενδέχεται να φτάσουν τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το Storm Prediction Center.

Στην Καλιφόρνια περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω της Fairview Fire.

Κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών

Το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, που πλήττεται εδώ και 20 χρόνια από ξηρασία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις πυρκαγιές, η ένταση των οποίων αυξάνει τα τελευταία χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει επίσης τα ακραία φαινόμενα, σύμφωνα με τους επιστήμονες: τα κύματα ζέστης είναι πιο συχνά και πιο έντονα και οι καταιγίδες πιο ισχυρές και πιο απρόβλεπτες με βροχοπτώσεις συχνά καταρρακτώδεις.

Στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καταρρακτώδεις βροχές αμέσως μετά την πτώση του υδραργύρου την Παρασκευή. Ένας τυφώνας που σχηματίζεται στα ανοικτά του Μεξικού ενδέχεται να προκαλέσει βροχή σε ύψος έως και 15 εκατοστών σε περιοχές της Αριζόνα και της Καλιφόρνια.

«Αυτή η ποσότητα βροχής είναι πιθανό να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε κάποιες περιοχές, κυρίως σε αυτές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές», τόνισε η NWS.

Κίνδυνος για μπλακ άουτ

Στο μεταξύ το κύμα καύσωνα φέρνει στα όριά του δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Καλιφόρνια καθώς η ζήτηση έχει φτάσει επίπεδα ρεκόρ.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος της Καλιφόρνιας (ISO), που είναι αρμόδιος για το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πολιτείας, ανανέωσε χθες την έκκλησή του προς τους πολίτες «να μειώσουν την κατανάλωση τα βράδια».

Συγκεκριμένα τους ζήτησε να μην βάλουν τον θερμοστάτη των κλιματιστικών τους κάτω από τους 25,5 βαθμούς Κελσίου, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές και να σβήνουν τα φώτα για να εξοικονομήσουν ενέργεια, αλλά και να μην φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τις 16:00 ως τις 21:00.

«Η πολιτεία και το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών ΗΠΑ πλήττονται από ένα ιστορικό κύμα ζέστης, τόσο από άποψη διάρκειας όσο και από άποψη θερμοκρασιών, γεγονός που ασκεί πίεση στο σύστημα λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο ISO.

Στη διάρκεια της ημέρας τα ηλιακά πάνελ προσφέρουν περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια. Αλλά μόλις πέφτει ο ήλιος, διακόπτεται ξαφνικά η παροχή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και οι άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις