Δευτέρα, 15 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν μέλη της οικογένειας του Τζο Μπάιντεν για «σκοτεινές» δοσοληψίες στο εξωτερικό

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν μέλη της οικογένειας του Τζο Μπάιντεν για «σκοτεινές» δοσοληψίες στο εξωτερικό

Οι Ρεπουμπλικάνοι έβαλαν στο στόχαστρο μέλη της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ και κατήγγειλαν χθες Τετάρτη (10.5.2023) ότι συγγενείς του Τζο Μπάιντεν και συνεργάτες τους έλαβαν με απόλυτη αδιαφάνεια περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια από ξένες εταιρείες, κυρίως κινέζικες και ρουμάνικες.

Οι κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών εγγράφονται στο πλαίσιο μακρόχρονης εκστρατείας με επίκεντρο τις δοσοληψίες του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με ταραχώδη ζωή.

Η δεξιά των ΗΠΑ κατηγορεί τον γιο του Τζο Μπάιντετν πως κεφαλαιοποίησε το επώνυμό του και τον τηλεφωνικό κατάλογο του πατέρα του όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), για να συνάψει συμφωνίες αμφίβολης νομιμότητας σε διάφορες χώρες.

Σε έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Ρεπουμπλικάνοι επιτροπής του κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της κυβέρνησης ερίζουν πως και άλλα μέλη της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανάμεσά τους ο αδελφός και νύφη του προέδρου, έκαναν δουλειές στην Κίνα και στη Ρουμανία.

Δημιούργησαν δίκτυο εταιρειών για να κρύψουν τις συναλλαγές

Οι καταγγελίες των Ρεπουμπλικάνων βασίζονται σε δεδομένα για τραπεζικές συναλλαγές, που εξασφάλισαν χάρη στη δυνατότητα της επιτροπής να διενεργεί έρευνες. Κατήγγειλαν πως συγγενείς του Τζο Μπάιντεν δημιούργησαν νεφελώδες δίκτυο εταιρειών για να κρύψουν την προέλευση των κεφαλαίων.

«Η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τις δραστηριότητες της οικογένειας Μπάιντεν στο εξωτερικό εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την εθνική ασφάλεια», έκριναν.

«Καθώς ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν παρέδιδε μαθήματα δεοντολογίας και κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, ο Χάντερ Μπάιντεν λάμβανε πάνω από 1 εκατ. δολάρια από εταιρεία ελεγχόμενη από Ρουμάνο κατηγορούμενο για διαφθορά», υπογράμμισαν.

Η έκθεσή τους δεν αναφέρεται πάντως σε καμιά παρανομία της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ, ούτε κάνει λόγο για άμεση σύνδεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αλλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντς δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο Τζο Μπάιντεν ήταν ενήμερος».

Σε ανακοίνωσή τους, Δημοκρατικοί βουλευτές της ίδιας επιτροπής κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους πως «διάλεξαν» να αναδείξουν «απατηλές πληροφορίες».

«Γελοίο να κατηγορείται ο Μπάιντεν για την Κίνα»

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «γελοίο» το να κατηγορείται ο Τζο Μπάιντεν πως εξυπηρέτησε συμφέροντα της Κίνας «με βάση ανυπόστατες κατηγορίες και προσωπικές επιθέσεις», απέφυγε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι υποθέσεις και οι περιπέτειες του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος για καιρό ήταν τοξικοεξαρτημένος, δεν αποκλείεται να γίνουν αδύναμος κρίκος για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, στα 80 του χρόνια, επισημοποίησε πως θα διεκδικήσει νέα θητεία το 2024 στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος δεν έχει πάψει ποτέ να στηρίζει το παιδί του. «Ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό, τον εμπιστεύομαι», είπε στις αρχές Μαΐου, μολονότι ο Χάντερ Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης για φορολογική απάτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις