ΗΠΑ: Ώρα… Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο με άγριο παρασκήνιο

Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ξεκίνησε σήμερα την τετραήμερη ακρόασή της για την επιβεβαίωση της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, την οποία επέλεξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, μια ακρόαση που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών αντεγκλήσεων ανάμεσα στους γερουσιαστές λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σθεναρά στον διορισμό της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ

Η ακρόαση για την Μπάρετ, η οποία επελέγη από τον Τραμπ για να αντικαταστήσει τη φιλελεύθερη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ που απεβίωσε, ξεκίνησε με γερουσιαστές να κάνουν εναρκτήριες δηλώσεις. Η ίδια η Μπάρετ θα κάνει εναρκτήρια δήλωση αφού πρώτα δοθεί η ευκαιρία και στα 22 μέλη της επιτροπής να πάρουν τον λόγο.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που είναι πρόεδρος της επιτροπής, άρχισε την ομιλία του αποτίνοντας φόρο τιμής στην Γκίνσμπουρκ και είπε πως η Μπάρετ, μια συντηρητική εφέτης, θα ήταν μια «άξια διάδοχος».

«Θα είναι μια μακρά εβδομάδα γεμάτη αντεγκλήσεις», προέβλεψε ο Γκράχαμ και πρόσθεσε. «Ας την κάνουμε σεβαστική. Ας την κάνουμε απαιτητική. Ας θυμόμαστε, ο κόσμος παρακολουθεί».

Η Μπάρετ κάθισε πίσω από ένα τραπέζι απέναντι από τους γερουσιαστές φορώντας μια μαύρη μάσκα. Ο σύζυγός της και τα επτά παιδιά της κάθησαν πίσω της, φορώντας και αυτοί προστατευτικές μάσκες.

Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 53-47 εδρών στη Γερουσία, άρα η επιβεβαίωση της Μπάρετ μοιάζει σχεδόν βέβαιη, όπως παραδέχθηκε ο Γκράχαμ

«Πιθανόν δεν πρόκειται για το να πείσουμε ο ένας τον άλλον, εκτός αν κάτι πραγματικά δραματικό συμβεί. Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί θα ψηφίσουν ‘ναι’ και όλοι οι Δημοκρατικοί ‘όχι’», είπε ο Γκράχαμ.

Ο Γκράχαμ παραδέχθηκε πως οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν αρνηθεί, πριν από τέσσερα χρόνια, να αποφανθούν επί της προτεινόμενης από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάνα υποψηφιότητας για την κάλυψη μιας κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή ήταν εκλογική χρονιά, και πως κανένας υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε μια διαδικασία επικύρωσης τόσο κοντά στη διεξαγωγή εκλογών.

«Αισθάνομαι ότι το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο του Συντάγματος», είπε ο Γκράχαμ.

Τα… SOS

Η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινστιν, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή, είπε πως οι Δημοκρατικοί έχουν σκοπό να εστιάσουν στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για την υγειονομική περίθαλψη που προκαλούνται από την πανδημία του κορονοϊού, στην ακρόαση δεν συμμετέχουν διά ζώσης όλοι οι γερουσιαστές. Όσοι είναι παρόντες στην αίθουσα, περιλαμβανομένης της Μπάρετ και της οικογένειάς της, θα τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης καθώς και τις άλλες οδηγίες.

Κάθε γερουσιαστής έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα συμμετάσχει διά ζώσης. Η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάμαλα Χάρις, υποψήφια αντιπρόεδρος του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, είναι από εκείνους που θα συμμετάσχουν εξ αποστάσεως.

Click4more: Τζο Μπάιντεν: Μετά τις εκλογές θα μιλήσει για τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η ακρόαση είναι ένα σημαντικό βήμα πριν από μια τελική ψηφοφορία από την ολομέλεια της Γερουσίας έως τα τέλη Οκτωβρίου για τον διορισμό της στην ισόβια θέση στο δικαστήριο.

Η Μπάρετ αναμένεται να πει στους γερουσιαστές ότι ως δικαστής επιδιώκει να «επιτύχει το αποτέλεσμα που απαιτεί ο νόμος, όποιες κι αν είναι ενδεχομένως οι δικές της προτιμήσεις», σύμφωνα με ένα αντίγραφο των σημειώσεων που είχε ετοιμάσει και δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή.

Η 48χρονη Μπάρετ ανέφερε πως θα ήταν «τιμή για μια ζωή» να υπηρετήσει δίπλα στους οκτώ δικαστές του δικαστηρίου.

Η επικύρωση του διορισμού της θα δημιουργήσει μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3 στο δικαστήριο και μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις ανάκλησης δικαιωμάτων στην άμβλωση, διεύρυνσης των θρησκευτικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος οπλοκατοχής και έγκρισης υποστηριζόμενων από τους Ρεπουμπλικανούς περιορισμών ψήφου, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Με… άρωμα Τραμπ φυσικά

Οι Δημοκρατικοί επικεντρώνουν μέχρι τώρα την κριτική τους στον ενδεχομένως ζωτικό ρόλο της Μπάρετ σε μια υπόθεση που εκκρεμεί έναντι του Ανώτατου Δικαστηρίου στην οποία ο Τραμπ και πολιτείες των οποίων ηγούνται Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν να ακυρώσουν το νόμο για την υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος αποκαλείται συχνά Obamacare.

Μια σημαντική πρόνοια του νόμου αυτού απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να αρνούνται την κάλυψη σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα θέματα υγείας.

Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Μπάρετ να εξαιρέσει τον εαυτό της από την υπόθεση, επικαλούμενοι σύγκρουση συμφερόντων επειδή ο Τραμπ έχει ζητήσει την κατάργηση του νόμου

Έχουν ζητήσει επίσης να απόσχει από οποιεσδήποτε υποθέσεις έχουν σχέση με τις προεδρικές εκλογές επειδή ο Τραμπ έχει πει ότι το δικαστήριο είναι πιθανό να κληθεί να διευθετήσει θέματα εκλογικών διαφορών.

Ο Τραμπ, που διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Μπάιντεν, έχει πει ότι αναμένει από το δικαστήριο να αποφασίσει υπέρ του αν επικυρωθεί ο διορισμός της Μπάρετ.

Με βάση τους υπάρχοντες κανόνες, ο κάθε δικαστής έχει τον τελικό λόγο για το αν θα απόσχει ή όχι.

Η Μπάρετ, μια πιστή καθολική που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην άμβλωση, αναμένεται να αντιμετωπίσει ερωτήσεις των Δημοκρατικών και για το θέμα αυτό. Χριστιανοί συντηρητικοί ακτιβιστές ελπίζουν εδώ και χρόνια ότι το δικαστήριο θα ανατρέψει μια ιστορική απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση σε όλη τη χώρα.

Η Μπάρετ θα δεχθεί ερωτήσεις από τους γερουσιαστές αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη σε ολοήμερες συνεδριάσεις. Η ακρόαση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με εξωτερικούς μάρτυρες να καταθέτουν για τα προσόντα της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ρωσία: Η αστυνομία απομάκρυνε μουσουλμάνους διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Μόσχα

Ρωσία: Η αστυνομία απομάκρυνε μουσουλμάνους διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Μόσχα

Η ρωσική αστυνομία, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της πρεσβείας της Γαλλίας να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις γαλλικές αντιπροσωπείες που υπάρχουν στην ρωσική επικράτεια, ... Διαβάστε περισσότερα
Σεισμός στη Σάμο – Σμύρνη: “Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο” – Συγκλονιστική μαρτυρία στο newsit.gr

Σεισμός στη Σάμο – Σμύρνη: “Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο” – Συγκλονιστική μαρτυρία στο newsit.gr

Ο ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής (30.10.2020), προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Σμύρνη.  Η 62χρονη Netice, που ζει με ... Διαβάστε περισσότερα
Ο χαμογελαστός τζιχαντιστής – Τον άφησαν να γυρνάει ελεύθερος στην Ευρώπη! Όλες οι κινήσεις του

Ο χαμογελαστός τζιχαντιστής – Τον άφησαν να γυρνάει ελεύθερος στην Ευρώπη! Όλες οι κινήσεις του

Με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη ο 21χρονος Μπραχίμ Αουσάουι από την Τυνησία έφτασε πριν από λίγες εβδομάδες στην Ευρώπη και έτσι φωτογραφήθηκε. Στην φωτογραφία ... Διαβάστε περισσότερα
Οργή Μπαγκλαντές για Μακρόν: Δεν ξέρεις τη δύναμη του Ισλάμ, φώναζαν χιλιάδες μουσουλμάνοι

Οργή Μπαγκλαντές για Μακρόν: Δεν ξέρεις τη δύναμη του Ισλάμ, φώναζαν χιλιάδες μουσουλμάνοι

Στο Μπαγκλαντές δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν κατά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά την αποτρόπαια δολοφονία στη Νίκαια από έναν 21χρονο Τυνήσιο, που ... Διαβάστε περισσότερα
Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας – κορονοϊός: Προς περιορισμό οι πτήσεις στην Ευρώπη

Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας – κορονοϊός: Προς περιορισμό οι πτήσεις στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας θα συζητήσουν το ενδεχόμενο περιορισμού των μη αναγκαίων ταξιδιών στην Ευρώπη. Σκοπός η ανάσχεση της διάδοσης του κορονοϊού. Οι Υπουργοί Υγείας ... Διαβάστε περισσότερα
Πέθανε από κορονοϊό ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος – Η σχέση του με την Ελλάδα

Πέθανε από κορονοϊό ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος – Η σχέση του με την Ελλάδα

Απεβίωσε από επιπλοκές του Covid19 ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, σε ηλικία 82 ετών. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος εκοιμήθη, σε ηλικία 82 ... Διαβάστε περισσότερα