Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΗΠΑ: Πλησιάζει τις ακτές η πετρελαιοκηλίδα…

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Απειλεί βιότοπους  ζώων και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριδα…

 Η αμερικανική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας προειδοποίησε ότι οι άνεμοι μάλλον θα ωθήσουν την κηλίδα προς τις ακτές, το βράδυ της Παρασκευής…

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε  ότι η διαρροή μετά την θανατηφόρα έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού είναι πενταπλάσια από ότι πιστευόταν αρχικά, την ώρα που οι πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί απειλούν να προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή σε τέσσερις πολιτείες της χώρας που έχουν ακτές στον Κόλπο.

 
Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι η BP –ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή– εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.
 
“Ανακάλυψαν νέα διαρροή”, δήλωσε ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά “τα 5.000 βαρέλια την ημέρα”.
 
Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται –και επίσημα– νεκροί μετά τη χειρότερη καταστροφή του είδους εδώ και μια δεκαετία.
 
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση, ενώ “καλέσαμε την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους”, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ακτοφυλακής.
 
Από την πλευρά της, η εταιρεία BP, στην οποία ανήκε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την παραχώρηση στρατιωτικών μηχανημάτων απεικόνισης και τηλεχειριζόμενα οχήματα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.
‘Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά σε μέγεθος την Δυτική Βιρτζίνια. Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν “ελεγχόμενη πυρκαγιά” σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.

Οι γαριδοκαλλιεργητές της Λουιζιάνα, στο μεταξύ, κατέθεσαν από κοινού μήνυση για αμέλεια και μόλυνση εναντίον της εταιρείας ζητώντας 5 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.

 
Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με την AccuWeather, η αλλαγή των ανέμων ενδέχεται να τη σπρώξει στις ακτές το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας ζήτησε να υπάρξει κατεπείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατευτούν οι ακτές της.
 
Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο του είδους από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 11 εργαζομένων σε αυτή.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε