Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Πρώην στέλεχος του FBI κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με Ρώσο ολιγάρχη

ΗΠΑ: Πρώην στέλεχος του FBI κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με Ρώσο ολιγάρχη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του FBI κατηγορείται ότι παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επειδή πληρωνόταν κρυφά από τον ολιγάρχη Ολέγκ Ντεριπάσκα.

Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, που ήταν επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI στη Νέα Υόρκη μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2018, συνελήφθη το Σάββατο. Φέρεται ότι το 2021 ερευνούσε έναν άλλον ολιγάρχη, για λογαριασμό του Ντεριπάσκα στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο ΜακΓκόνιγκαλ, 54 ετών, εργάστηκε επίσης για λογαριασμό του Ντεριπάσκα το 2019, σε μια προσπάθεια –η οποία δεν καρποφόρησε– να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του. Ο Ντεριπάσκα είναι ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Rusal.

Ένας δικηγόρος του ΜακΓκόνιγκαλ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο ΜακΓκόνιγκαλ πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν αργότερα σήμερα, μαζί με τον Σεργκέι Σεστακόφ, έναν πρώην Σοβιετικό διπλωμάτη ο οποίος απέκτησε στη συνέχεια την αμερικανική υπηκοότητα και σήμερα είναι κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση.

Ο Ντεριπάσκα ήταν μεταξύ των περίπου 24 Ρώσων ολιγαρχών και κυβερνητικών αξιωματούχων που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον το 2018 για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις