Παρασκευή, 24 Μαΐ
26oC Αθήνα

ΗΠΑ: Πρόταση νόμου για το δικαίωμα οπλοκατοχής καθηγητών σε σχολεία του Τενεσί

ΗΠΑ: Πρόταση νόμου για το δικαίωμα οπλοκατοχής καθηγητών σε σχολεία του Τενεσί
REUTERS

Το κοινοβούλιο του Τενεσί υιοθέτησε πρόταση νόμου που προβλέπει ότι εκπαιδευτικοί, διευθυντές και άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού θα έχουν το δικαίωμα της οπλοκατοχής. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ένα χρόνο μετά από μακελειό σε σχολείο της πολιτείας των ΗΠΑ.

Η Γερουσία του Τενεσί έχει ήδη εγκρίνει, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τον νόμο της οπλοκατοχής, τον οποίο υιοθέτησε και η Βουλή των Αντιπροσώπων της αμερικανικής πολιτείας, χτες Τρίτη (23.04.2024). Μένει να επικυρωθεί από τον κυβερνήτη της πολιτείας, τον Μπιλ Λι, ο οποίος έχει ήδη πει πως είναι «ανοικτός» στη συγκεκριμένη ιδέα. Περίπου 15 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν οι καθηγητές των σχολείων τους να φέρουν όπλο. 

Ο νόμος προβλέπει προϋποθέσεις: Τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού τα οποία επιθυμούν να φέρουν οπλισμό πρέπει, μεταξύ άλλων, να περάσουν πρώτα 40 ώρες «βασικής εκπαίδευσης για την επιβολή της τάξης μέσα στα σχολεία».

Τον Μάρτιο του 2023, ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε χριστιανικό πρωτοβάθμιο σχολείο της Νάσβιλ, σκοτώνοντας τρεις μαθητές, εννέα ετών, και τρία μέλη του προσωπικού, προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες της αστυνομίας.

Στο κοινοβούλιο του Τενεσί κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της δεξιάς στο οποίο ανήκουν οι πιο παθιασμένοι υπερασπιστές του δικαιώματος της οπλοφορίας.

Δυο Δημοκρατικοί βουλευτές αποπέμφθηκαν πέρυσι από το σώμα επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση μέσα στην Βουλή με αίτημα αυστηρότερους ελέγχους στην οπλοκατοχή, μετά την τραγωδία στο σχολείο της Νάσβιλ.

Οι σφαγές μέσα σε αμερικανικά σχολεία είναι ανατριχιαστικά συχνές, όμως οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν μικρά περιθώρια ελιγμών ως προς το ζήτημα αυτό: κάθε πολιτεία καταρτίζει δική της νομοθεσία.

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης νόμου σημειώθηκαν διαδηλώσεις πολιτών που εντάσσονται κατά αυτής της απόφασης. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις