Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί και εικόνες χάους στο Πόρτλαντ – Συγκρούσεις ακροδεξιών και ακροαριστερών

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί και εικόνες χάους στο Πόρτλαντ – Συγκρούσεις ακροδεξιών και ακροαριστερών

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή (22/8) στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ όταν διαδηλωτές ακροδεξιών και ακροαριστερών οργανώσεων ενεπλάκησαν. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον ένας άνδρας συνελήφθη αφού άνοιξε πυρ με πυροβόλο όπλο εναντίον της άλλης πλευράς.

Στα επεισόδια στο Πόρτλαντ μέχρι και χθες – όπως αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές – δεν αναφέρθηκε κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο οργανώσεις άρχισαν να σπρώχνονται, να ψεκάζουν οι μεν τους δε με σπρέι για την απώθηση αρκούδων και να σπάνε παράθυρα αυτοκινήτων της άλλης πλευράς.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο Τσακ Λοβέλ, είχε πει την Παρασκευή ότι η αστυνομία σκόπευε να αποφύγει τις επεμβάσεις, για να μην κλιμακωθούν τυχόν επεισόδια. Ωστόσο πρόσθεσε πως ακόμη «κι αν δεν γίνονταν συλλήψεις επιτόπου όταν οι εντάσεις ήταν μεγάλες», αυτό δεν θα σήμαινε «πως δεν θα ασκηθούν διώξεις για ποινικά αδικήματα».

Δείτε φωτογραφίες:

Το Πόρτλαντ έχει μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων υποστηρικτών ακροδεξιών και ακροαριστερών οργανώσεων από το 2020.

Μόλις την 7η Αυγούστου, μαυροντυμένοι αντιφασίστες και αντίπαλοι τους ντυμένοι στα χρώματα της παραστρατιωτικής ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys («Περήφανα αγόρια») ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες στις οποίες αντάλλαξαν σπρέι πιπεριού και χρωμοσφαιρίδια (paintball), εν μέσω θρησκευτικής εκδήλωσης που οργάνωσε συντηρητικός πάστορας, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Δείτε βίντεο:

Οι συγκεντρώσεις των αντίπαλων οργανώσεων καταγράφηκαν μερικές ημέρες προτού συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος αιματηρών επεισοδίων στο κέντρο του Πόρτλαντ, κατά τη διάρκεια μαζικών κινητοποιήσεων εξαιτίας της δολοφονίας του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου 2020.

Στα επεισόδια εκείνα σκοτώθηκε από σφαίρα ακροδεξιός διαδηλωτής, ο 39χρονος Άαρον Ντάνιελσον, την 29η Αυγούστου. Ο φερόμενος ως δράστης της ανθρωποκτονίας, ο Μάικλ Ραϊνέλ, 48 ετών, αυτοανακηρυγμένος αντιφασίστας, μέλος ομάδας περιφρούρησης διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών που σκόπευαν να τον συλλάβουν την 4η Σεπτεμβρίου στην πολιτεία Ουάσινγκτον.

Δείτε φωτογραφίες:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις