Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ- Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Έρχονται τα F-35 στην Ελλάδα»

ΗΠΑ- Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Έρχονται τα F-35 στην Ελλάδα»

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός φιλέλληνας Γερουσιαστής των ΗΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ξεκαθάρισε ότι τα F-35 που θέλει η Ελλάδα είναι πια κοντά στο να παραχωρηθούν στη χώρα μας.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, καλεσμένος της Χιακής Ομοσπονδίας που τον τίμησε με το 3ο «Ιόνιο Μετάλλιο Τιμής« (Ionian Medal of Honor) και εκεί μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα F-35 που αγοράζει η χώρα μας από τους Αμερικανούς, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, ρίχνοντας μάλιστα «καρφιά» κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για την πώληση των F-35 από τις ΗΠΑ στη χώρας ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως ο ίδιος έχει ήδη υπογράψει και τα μαχητικά αεροσκάφη είναι κοντά στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται», τόνισε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ.

«Τα ελληνοτουρκικά θα πάνε καλύτερα μετά τις εκλογές»

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσο μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι και να λύσουν τις διαφορές τους υπό νέες συνθήκες, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έδειξε αισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις κάλπες.

«Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μετά τις εκλογές. Αναμφίβολα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως ο ίδιος έχει θέληση να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, ειρήνη και ασφάλεια».

«Ελπίζω ότι θα πέσουν οι τόνοι»

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ πρόσθεσε πως πέρα από τις εκλογές υπάρχει μια κατανόηση ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν έρχονται μέσα από την διαμάχη αλλά από την ηρεμία και την ασφάλεια. «Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα μετά τις εκλογές, όταν πέσουν οι τόνοι και υπάρξει μια διαφορετική στάση» είπε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πολιτικός σχολίασε και το εκλογικό αποτέλεσμα τους α’ γύρου στην Τουρκία, όπου πρώτος ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επισήμανε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι ηγέτες τους. Τόνισε, πάντως, ότι ο Ερντογάν είναι κοντά στη νίκη στο δεύτερο γύρο.

«Βλέπω τα αποτελέσματα όπου η συμμαχία της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την απόφαση των Τούρκων πολιτών, αλλά έχει ένα στενό περιθώριο για να το κάνει» είπε.

«Μπηχτές» κατά Ερντογάν

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ έκανε αναφορά και στις ομοβροντίες που εξαπολύει τελευταία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν και έριξε «καρφιά» κατά του προέδρου της Τουρκίας.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάνει τα πάντα και ό,τι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να νικήσει. Υπάρχει μια πολυεπίπεδη διαδικασία στην Τουρκία. Έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ, αντίπαλοι του είναι στην φυλακή. Έχει το πλεονέκτημα της τουρκικής διακυβέρνησης να υποστηρίζει τους σκοπούς του. Θα πει και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κερδίσει και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα».

Αλλά ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα σημείωσε, το ερώτημα είναι «πώς θα προχωρήσει στο μέλλον η Τουρκία».

«Θα είναι ο νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε να είναι ή θα επικρατεί αναταραχή; Θα το δούμε», κατέληξε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις