Δευτέρα, 6 Μαΐ
21oC Αθήνα

ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ στις αρχές του νέου ψυχρού πολέμου

ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ στις αρχές του νέου ψυχρού πολέμου

Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας. Την ώρα που οδηγούμαστε προς μία βιώσιμη λύση για τα πυρηνικά του Ιράν, τα γεγονότα στην Ουκρανία οδηγούν και τις δύο πλευρές σε ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

Γίναμε μάρτυρες των πρώτων ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, κατά θέσεων τζιχαντιστών στην Συρία, που άφησαν πίσω τους, 36 νεκρούς (όπως αναφέρεται έως τώρα). Η ρωσική παρέμβαση αυξάνει τον κίνδυνο για περαιτέρω ρήξη με τις Η.Π.Α, όμως την ίδια στιγμή, ενδεχομένως να ανοίγει και ένα δρόμο πιθανής συνεργασίας κατά του ISIS.

Έτσι λοιπόν, προτού στο τιμόνι των Η.Π.Α βρεθεί ένας νέος, πιο επιθετικός Πρόεδρος, και πριν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο αντιαμερικανισμός στην Ρωσία, ίσως υπάρχει μία ευκαιρία για Ουάσινγκτον και Μόσχα να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα στη σχέση τους.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική: καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες παραχωρήσεις, ώστε να εκτονωθεί η ένταση και να καλυτερεύσουν οι σχέσεις.

Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν σοβαρές διαφορές, τόσο σε κοινοποιήσιμο, όσο και σε μη κοινοποιήσιμο επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι, δίχως αναθεώρηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας (και ιδίως σε ότι αφορά στον υβριδικό πόλεμο), δεν είναι εύκολη η αποτόνωση των εντάσεων που δημιουργούνται. Ως αποτέλεσμα, ίσως βρισκόμαστε στις αρχές ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε την ανάλυση του Χρήστου Διαμαντόπουλου Διδάκτωρα Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου στο Onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε