Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΗΠΑ σε Άγκυρα για έκδοση Γκιουλέν: Δείξτε μας τα στοιχεία και βλέπουμε…

Φωτογραφία: Reuters

Η Ουάσιγκτον θα εξετάσει το ενδεχόμενο της έκδοσης του ισλαμιστή κληρικού και επικεφαλής της οργάνωσης FETO Φετουλάχ Γκιουλέν σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι εμπλέκεται στην δολοφονία το Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ, όταν η ‘Αγκυρα παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Νικόλ Ναβάς στο πρακτορείο TASS.

«Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία μπορεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με αυτό το γεγονός» δήλωσε η Νικόλ Ναβάς, επισημαίνοντας ότι «θα λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση για την έκδοση με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία». Η ίδια δεν θέλησε να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Την Δευτέρα, αναφέρει το TASS, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HABERTÜRK μετέδωσε ότι τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή για την σύλληψη οκτώ μελών της FETO, μεταξύ των οποίων και του Γκιουλέν με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για την δολοφονία του Κάρλοφ.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και η ρωσική εφημερίδα Izvestia, η οποία γράφει ότι στις 29 Μαρτίου στην Τουρκία άρχισαν συλλήψεις ατόμων τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην έρευνα για την δραστηριότητα της FETO. Επίσης, ότι η τουρκική εισαγγελία έδωσε εντολή για την σύλληψη 70 εν ενεργεία στρατιωτικών, ενώ επισημαίνει ότι στις 2 Απριλίου (δηλαδή παραμονή της επίσκεψης Πούτιν στην ‘Αγκυρα-σ.σ) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι πίσω από την δολοφονία του Καρλόφ βρίσκεται το κίνημα του Γκιουλέν.

O Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ δολοφονήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2016, σε εκθεσιακό χώρο, όπου πήγε για να εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας στην ‘Αγκυρα με ρωσική θεματική. Ο δολοφόνος, ο 22χρονος Μεβλούτ Αλτιντάς σκοτώθηκε επί τόπου από άνδρες της ασφαλείας. Ο αστυνομικός, ανήκε στη φρουρά του Ταγίπ Ερντογάν αλλά σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές “αλλαξοπίστησε” και έγινε οπαδός του Γκιουλέν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις