Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: Στο “μικροσκόπιο” επιτροπών της Βουλής ο ουρανοξύστης του Τραμπ στην Μόσχα

τζιχαντιστές

Οι πρόεδροι δύο Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ερευνήσουν την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του να πει ψέματα στο Κογκρέσο σχετικά με τα σχέδια του για την ανέγερση ενός ουρανοξύστη στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, είπε ότι “θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να δούμε αν αληθεύει”. Σημείωσε ότι ο ισχυρισμός αυτός, ότι ο Τραμπ είπε στον Μάικλ Κόεν να καταθέσει ψευδώς στο Κογκρέσο για να καλύψει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στη Ρωσία “είναι από τους πιο σοβαρούς που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων Τζέραλντ Νάντλερ, υπενθύμισε ότι συνιστά ομοσπονδιακό αδίκημα να δίνεις οδηγίες σε έναν υφιστάμενό σου να ψευδομαρτυρήσει.

Το δημοσίευμα του BuzzFeed News, που επικαλείται δύο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ανέφερε ότι ο Τραμπ είπε στον Κόεν να καταθέσει ψέματα και ότι ο Κόεν ενημέρωνε τακτικά τον πελάτη του και την οικογένειά του για τα επιχειρηματικά σχέδιά του στη Μόσχα, μολονότι ο μεγιστάνας διαβεβαίωνε ότι δεν έχει καμία επιχειρηματική συναλλαγή με τη Ρωσία.

Ένας σύμβουλος του Κόεν, ο Λέινι Ντέιβις, απέφυγε να σχολιάσει την ουσία του δημοσιεύματος, τονίζοντας ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις σεβόμενος την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και τις επαφές Ρώσων με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter σήμερα, υποστήριξε ότι ο Κόεν ψεύδεται με στόχο να εκτίσει μικρότερη ποινή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, είπε επίσης ότι ο Κόεν δεν είναι αξιόπιστος, αφού έχει ήδη καταδικαστεί για τα ψέματα που είπε.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Κόεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών αφού δήλωσε ένοχος για φορολογικά αδικήματα, τραπεζική απάτη και παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας. Πρόκειται να καταθέσει εθελοντικά στην Επιτροπή Ελέγχου και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής στις 7 Φεβρουαρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις