Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Στο Βιετνάμ πηγαίνει ο Μπλίνκεν εν μέσω έντασης με την Κίνα για την Ταϊβάν

ΗΠΑ: Στο Βιετνάμ πηγαίνει ο Μπλίνκεν εν μέσω έντασης με την Κίνα για την Ταϊβάν
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα πάει προς το τέλος της εβδομάδας στο Βιετνάμ για να ενισχύσει τις σχέσεις με την κομμουνιστική χώρα, όπως και με την Ιαπωνία, μεσούσης της έντασης με την Κίνα για την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν θα κάνει έναν σταθμό στο Ανόι καθώς θα είναι καθ’ οδόν για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που θα διεξαχθεί στην Καρουιζάβα της Ιαπωνίας από τις 16 έως τις 18 Απριλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Θα μιλήσει στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ για “το κοινό μας όραμα για μια περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού που να ευημερεί, να είναι ειρηνική και ανθεκτική”, διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη συνεδρίαση με τους ομολόγους του ο Μπλίνκεν θα συζητήσει μια σειρά παγκόσμιων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του πυρηνικού αφοπλισμού, της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της προώθησης ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας, καθώς οι δύο χώρες έχουν συμφιλιωθεί σε μεγάλο βαθμό παρά τα σημάδια που άφησε ο πόλεμος.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Βιετνάμ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από δύο χρόνια. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει ήδη μεταβεί εκεί.

Η επίσκεψη αυτή στην Ασία πραγματοποιείται μεσούσης της έντασης με την Κίνα για την Ταϊβάν.

Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι “ολοκλήρωσε με επιτυχία” τις στρατιωτικές του ασκήσεις που είχαν στόχο να περικυκλώσουν για τρεις ημέρες το αυτόνομο νησί της Ταϊβάν, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί ως μια από τις επαρχίες του. Οι ασκήσεις διεξήχθησαν σε αντίποινα για τις συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα της προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ.

Εξάλλου ο Μπλίνκεν και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν αναμένεται να συναντηθούν με τους ομολόγους τους των Φιλιππίνων αύριο στην Ουάσινγκτον.

Οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία που προβλέπει την πρόσβαση των ΗΠΑ σε τέσσερις νέες στρατιωτικές βάσεις, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ανόι από την Ιρλανδία όπου θα συνοδεύσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα αυτή όπως και στη Βρετανία από τις 11 έως τις 14 Απριλίου με έναν σταθμό στη Βόρεια Ιρλανδία, με την ευκαιρία της 25ης επετείου της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βιαιοτήτων στην περιοχή αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις