weather-icon °C AΘΗΝΑ

ΗΠΑ: «Στριμώχνουν» τον Τραμπ οι Δημοκρατικοί – Έρευνα για χάρες σε αξιωματούχους και για την Στόρμι Ντάνιελς

ΗΠΑ: «Στριμώχνουν» τον Τραμπ οι Δημοκρατικοί – Έρευνα για χάρες σε αξιωματούχους και για την Στόρμι Ντάνιελς

Από την πλευρά του, ο Τραμπ διαψεύδει ότι έχει κάνει μία τέτοια πρόταση και οι πολιτικοί του σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι τα σχόλια που έκανε κεκλεισμένων των θυρών -κι αποκαλύφθηκαν από δημοσιογραφικές αναφορές- αναφέρονταν σε αστεία.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι θέλουν να δουν τα αρχεία που υπάρχουν εντός του υπουργείου, ειδικότερα καθώς η επιτροπή δικαιοσύνης εξετάζει τις επιλογές που έχει για το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

“Οι νομοθέτες δεν προβλέπουν ο πρόεδρος να έχει εξουσία για απονομή χάρης, για να ενθαρρύνουν την διάπραξη εγκλημάτων υπό την καθοδήγηση του προέδρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Δημοκρατικό Τζέρι Νάντλερ.

“Καθώς η επιτροπή συνεχίζει την έρευνα της για το αν θα ενεργοποιήσει τα προβλεπόμενα άρθρα παραπομπής του προέδρου, είναι απαραίτητο να έχει στην διάθεσή της πληροφορίες για συνεχιζόμενη προεδρική συμπεριφορά που εμπίπτει σε κατάχρηση εξουσίας”.

Ο Νάντλερ είπε ότι η επιτροπή του θα διεξάγει ακροάσεις μέσα στους επόμενους μήνες για το θέμα της χορήγησης προεδρικής χάρης, της διαφθοράς, αλλά και παραβίασης των εξουσιών του από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Έρευνα και για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Χθες έγινε γνωστό ότι οι Δημοκρατικοί στην επιτροπή δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων προγραμματίζουν την έναρξη έρευνας για τους ισχυρισμούς που έχουν γίνει γνωστοί αναφορικά με την εμπλοκή του προέδρου Τραμπ στις μυστικές πληρωμές της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, αλλά και του μοντέλου του “Playboy” Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, μετέδωσε το ABC News.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δύο γυναίκες έχουν ισχυριστεί ότι είχαν ερωτικές ιστορίες με τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι κινήσεις της αναφερόμενης επιτροπής επιβεβαιώνονται από πηγές που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο γυναικών.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν τις κινήσεις τους στην υπόθεση αυτή, καθώς οι ομοσπονδιακές αρχές ολοκλήρωσαν την έρευνά τους αναφορικά με τις πληρωμές αυτές τον Ιούλιο, χωρίς να προχωρήσουν στην απαγγελία κατηγοριών.

Παραδοχή της ενοχής από τον Κόεν

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζων του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, έχει παραδεχτεί την ενοχή του για παραβάσεις της οικονομικής νομοθεσίας της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ τον κατηύθυνε για να κάνει τις μυστικές πληρωμές προς την Ντάνιελς.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα των εισαγγελέων το πρόσωπο που περιγράφεται ως “πρόσωπο 1” και ταιριάζει στην περιγραφή του Τραμπ, φέρεται να κατηύθυνε τον Κόεν για να προχωρήσει στις πληρωμές, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει αναφορά στο όνομα του Αμερικανού προέδρου.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι κατηύθυνε τον Κόεν να παραβεί τον νόμο.

Ο Κόεν είχε αρχικά υποστηρίξει ότι προχώρησε στις πληρωμές των 130.000 δολαρίων από το λογαριασμό που είχε για το δάνειο της οικείας του, ενώ αργότερα αποζημιώθηκε από επιταγές του προέδρου Τραμπ ή των επιχειρήσεων Τραμπ. Τις πληρωμές αυτές, είχαν αρχικά παραδεχτεί και οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου.

“…Ο Κόεν έδρασε με πρόθεση να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016”, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε ένα υπηρεσιακό σημείωμα, προτείνοντας την χρονική διάρκεια της ποινής φυλάκισης του Κόεν. Οι ίδιοι παρατήρησαν ότι: “ο Κόεν συντόνισε τις ενέργειές του με ένα ή περισσότερα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας, μέσω συναντήσεων ή τηλεφωνημάτων, σχετικά με την ουσία αλλά και τον χρόνο καταβολής των χρημάτων”.

“Όταν στη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης από τον Τζορτζ Στεφανόπουλος τον Δεκέμβριο, ο Κόεν ρωτήθηκε για το αν ο Αμερικανός πρόεδρος γνώριζε πως ήταν λάθος να προχωρήσει στις πληρωμές, ο ίδιος απάντησε: “Φυσικά”, προσθέτοντας ότι ο στόχος ήταν (για τον ίδιο) “να βοηθήσει [τον Τραμπ] και την προεκλογική του εκστρατεία”.

Η νέα έρευνα διεξάγεται καθώς οι Δημοκρατικοί διευρύνουν την έρευνά τους για το ενδεχόμενο παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης (από τον πρόεδρο Τραμπ ή πρώην κι εν ενεργεία συνεργάτες του) και καλούνται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενεργοποίηση νομοθετικών διατάξεων για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Περισσότεροι από 130 Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων φέρονται να υποστηρίζουν το ενδεχόμενο μιας παραπομπής του Τραμπ, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 50% της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

Ακροάσεις και καταθέσεις μέσα στο φθινόπωρο

Η επιτροπή προγραμματίζει πρόσθετες δημόσιες ακροάσεις και καταθέσεις μαρτύρων μέσα στο φθινόπωρο, δίνοντας έμφαση στα επεισόδια ενδεχόμενης παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης, όπως αυτά περιγράφονται στο πόρισμα της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, όπως και σε άλλα ζητήματα, τα οποία μπορούν να συσχετιστούν με ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Η εφημερίδα “The Washington Post” δημοσιοποίησε πρώτη τα σχέδια της επιτροπής για την διενέργεια έρευνας σχετικά με τις μυστικές πληρωμές και γύρω από τις συνθήκες που αυτές έγιναν.

#TAGS MM