Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Τα όπλα είναι η κύρια αιτία θανάτου νέων – Τετραπλάσιος ο κίνδυνος για Αφροαμερικανούς

ΗΠΑ: Τα όπλα είναι η κύρια αιτία θανάτου νέων – Τετραπλάσιος ο κίνδυνος για Αφροαμερικανούς

Τα όπλα έχουν μετατραπεί στην κυριότερη αιτία θανάτου νέων Αμερικανών, ξεπερνώντας τα τροχαία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της κυριότερης υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, που καταγράφει μεγάλη αύξηση των ανθρωποκτονιών, όπως η σφαγή σε σχολείο του Τέξας την Τρίτη.

Το 2020, 4.368 παιδιά και έφηβοι ηλικίας ως και 19 ετών σκοτώθηκαν από σφαίρες, με τον δείκτη να φθάνει τους 5,4 θανάτους ανά 100.000 παιδιά και εφήβους, όπως δείχνει πίνακας που δημοσίευσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών χαρακτηρίζονται ανθρωποκτονίες.

Συγκριτικά, 4.036 θάνατοι οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.

Η διαφορά σταδιακά μειώθηκε χάρη στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, με μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην πορεία των ετών, ενώ αντιθέτως οι θάνατοι εξαιτίας των πυροβόλων όπλων αυξάνονταν.

Οι δύο καμπύλες διασταυρώθηκαν το 2020, τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμες στατιστικές. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν σε επιστολή στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM) την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα νέα δεδομένα συνάδουν με άλλες μελέτες για την αύξηση των βίαιων εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τα αίτια αυτής της αύξησης είναι πολλαπλά, όμως «δεν μπορεί να γίνει η υπόθεση» ότι οι αριθμοί θα επανέλθουν «στα επίπεδα προ πανδημίας», υπογράμμισαν.

Ο πίνακας των CDC δείχνει πως το 30% των θανάτων οφειλόταν σε αυτοκτονίες, κάτι παραπάνω από 3% οφείλονταν σε ατυχήματα, ενώ τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα στο 2% των περιπτώσεων. Μικρός αριθμός των θανάτων οφειλόταν σε «νόμιμες επεμβάσεις», με άλλα λόγια σε πυρά αστυνομικών.

Πολύ περισσότεροι οι Αφροαμερικανοί

Δυσανάλογα περισσότεροι νέοι Αφροαμερικανοί πέφτουν θύματα πυροβόλων όπλων: διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από σφαίρες από ότι οι νέοι λευκοί, για τους οποίους τα τροχαία συνεχίζουν να αποτελούν την κυριότερη απειλή. Η φυλετική ομάδα που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ όσων πλήττονται περισσότερο είναι, αξιοσημείωτα, αυτή των αυτοχθόνων.

Οι νεαροί άνδρες έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας πυρών από ό,τι οι γυναίκες.

Γεωγραφικά, ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας πυροβόλων όπλων είναι υψηλότερος στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, που ακολουθούν η Λουιζιάνα και η Αλάσκα.

Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν πως μολονότι οι μαζικές σφαγές, όπως αυτή της Τρίτης σε πρωτοβάθμιο σχολείο της μικρής πόλης Ουβάλντε, στην πολιτεία Τέξας, είναι τα περιστατικά τα οποία προσελκύουν περισσότερο την προσοχή της κοινής γνώμης, δεν αποτελούν παρά μόνο μικρό μέρος των θανάτων νέων από σφαίρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις