Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΗΠΑ: Τα βρήκαν για την αποφυγή δεύτερου shutdown

ΗΠΑ: Τα βρήκαν για την αποφυγή δεύτερου shutdown
Φωτογραφία Reuters

Μπορεί ένα δεύτερο shutdown στις ΗΠΑ να αποφεύχθηκε την ύστατη στιγμή, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Αιτία, η εμμονή του με το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και η απόφαση να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρώτα η Γερουσία και στη συνέχεια η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο είχαν συμφωνήσει Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, με αποτέλεσμα την ύστατη ώρα να αποφευχθεί ένα δεύτερο shutdown στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ είχε νωρίτερα διαμηνύσει ότι δεν θα εμπόδιζε τη συμφωνία και αναμένεται τις επόμενες ώρες να την υπογράψει.

Στη Γερουσία, όπου τον έλεγχο έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι γερουσιαστές ψήφισαν συντριπτικά υπέρ (83 υπέρ και 16 κατά) του νομοσχεδίου που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του 1/4 των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και έτσι αποφεύγουν οι ΗΠΑ ένα δεύτερο shutdown από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.

Ακολούθησε η έγκριση του σχεδίου νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 300 ψήφους υπέρ έναντι 128 κατά.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους κι ένα ποσό για την ασφάλεια των συνόρων, όχι, όμως, τα κονδύλια ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων που αξίωνε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να ανεγερθεί μέρος του τείχους που θέλει στα σύνορα με το Μεξικό.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται λειτουργικές δαπάνες ύψους τουλάχιστον 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διάφορα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως ο Τραμπ πρόκειται να υπογράψει το νομοσχέδιο, μετατρέποντάς το έτσι σε νόμο, εντός της προθεσμίας (αργότερα σήμερα Παρασκευή), μετά την παρέλευση της οποίας εξαντλούνται τα κεφάλαια για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και πολλές ακόμη ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η αμερικανική προεδρία έκανε παράλληλα σαφές πως ο Τραμπ εννοεί να κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που θέλει για το τείχος, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέα σφοδρή σύγκρουση με το Κογκρέσο.

Δημοκρατικοί πολιτικοί κάνουν λόγο για «παράνομη» ενέργεια, για «κατάχρηση» των προεδρικών προνομίων και προειδοποιούν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας από πλευράς του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις