Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman παραμένει στη Μεσόγειο εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman παραμένει στη Μεσόγειο εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ένα αεροπλανοφόρο που επρόκειτο να αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου, θα παραμείνει στη Μεσόγειο μετά από απόφαση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ώστε να «καθησυχαστούν» οι Ευρωπαίοι εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πεντάγωνο χθες Τρίτη (28.12.2021).

«Ο υπουργός Άμυνας διέταξε την αεροναυτική δύναμη του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman να παραμείνει στη ζώνη επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής διοίκησης (EUCOM) αντί να μεταβεί στη ζώνη επιχειρήσεων της κεντρικής διοίκησης (CENTCOM), όπως προβλεπόταν», ανέφερε μια αξιωματούχος του Πενταγώνου των ΗΠΑ, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αλλαγή αποστολής του αεροπλανοφόρου «αντανακλά την ανάγκη για συνεχή παρουσία στην Ευρώπη», σύμφωνα με την αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η οποία ωστόσο δεν αναφέρθηκε στις εντάσεις για την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα πως έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς στα σύνορα και ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή.

«Είναι απαραίτητη για να επαναβεβαιώσουμε στους συμμάχους μας και τους εταίρους μας τη δέσμευσή μας στη συλλογική μας ασφάλεια», πρόσθεσε η ίδια.

Το USS Harry Truman με την αεροναυτική δύναμη συνοδείας του έφθασαν στη Μεσόγειο τη 14η Δεκεμβρίου, με προορισμό την περιοχή του Κόλπου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να οργανώσουν συνομιλίες τη 10η Ιανουαρίου που θα επικεντρωθούν στην Ουκρανία και στην ασφάλεια στην Ευρώπη. Θα ακολουθήσουν δύο ημέρες αργότερα σύνοδος του συμβουλίου NATO/Ρωσίας και μία ημέρα αργότερα συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), φόρουμ που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου για να ευνοήσει τον διάλογο Ανατολής-Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις