Κόσμος

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τους περιορισμούς πρόσβασης στο χάπι της άμβλωσης

Αποκατέστησε σήμερα (;3.06.2024) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τους όρους πρόσβασης στη μιφεπριστόνη, το χάπι της άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κάλεσαν σε συνεχή επαγρύπνηση απέναντι στις απειλές κατά του δικαιώματος αυτού.

Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι εννέα δικαστές του δικαστηρίου, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία, αρνούνται το «έννομο συμφέρον», προϋπόθεση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, των εναγόντων – ιατρικών ενώσεων ή επαγγελματιών εχθρικών προς στην άμβλωση, οι οποίοι δεν συνταγογραφούν ούτε χρησιμοποιούν αυτό το χάπι. Επομένως, οι δικαστές ακυρώνουν την εφετειακή απόφαση, την οποία ούτως ή άλλως είχαν αναστείλει.

Εφετείο, αποτελούμενο από υπερσυντηρητικούς δικαστές, είχε επαναφέρει το 2023 αρκετούς από τους περιορισμούς στην πρόσβαση στη μιφεπριστόνη, χάπι που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης, οι οποίοι είχαν αρθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) από το 2016.

«Οι ενάγοντες δεν απέδειξαν ότι η χαλάρωση των κανόνων της FDA πιθανότατα θα τους έβλαπτε», έγραψε ο δικαστής Μπρετ Κάβανο στην απόφαση εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Για τον λόγο αυτό, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν είναι η κατάλληλη οδός για να απαντηθούν οι ανησυχίες των εναγόντων σχετικά με τις ενέργειες της FDA», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι (οι ενάγοντες) μπορούν να προσφύγουν στην εκτελεστική ή τη νομοθετική εξουσία.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση είναι ορόσημο στην εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε γνώση της απόφασης τονίζοντας ωστόσο ότι «ο αγώνας συνεχίζεται».

Με την ιστορική του απόφαση τον Ιούνιο 2022 που ακυρώνει την ομοσπονδιακή εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωση, το δικαστήριο με συντηρητική πλειοψηφία έδωσε εκ νέου στις πολιτείες πλήρη ελευθερία να νομοθετούν σε αυτόν τον τομέα. ‘Εκτοτε, σχεδόν είκοσι εξ αυτών έχουν απαγορεύσει την άμβλωση, είτε αυτή γίνεται με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά, ή έχουν θεσπίσει αυστηρό πλαίσιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαίρεται γιατί διορίζοντας τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, επέτρεψε την ανατροπή της νομολογίας του Ιουνίου 2022.

Το Ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο έρευνας υπέρ της άμβλωσης, του οποίου οι μελέτες αποτελούν αναφορά, δήλωσε «ανακουφισμένο» από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη μιφεπριστόνη, τη «μόνη λογική απόφαση» που είναι δυνατή, αλλά αποδοκίμασε το γεγονός ότι η καταγγελία αυτή «κακή τη πίστει, και χωρίς τεκμηριωμένη ή επιστημονική βάση» έφθασε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ξεκινούν διαβουλεύσεις στην Ελβετία για μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες διακριτικές συζητήσεις για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όρισε ήδη την αντιπροσωπεία που θα διαπραγματευτεί με Ουάσινγκτον και Μόσχα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανάλυση Politico: Έξαλλη η Ευρώπη με το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο»
Η αμερικανική πρόταση να επωφεληθεί από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία απειλεί να τινάξει στον αέρα μήνες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία
O Steve Witkoff
The Economist: Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν στην Ουκρανία ένα συγκεχυμένο και «σκοτεινό» σχέδιο ειρήνης
Το έγγραφο που διαπραγματεύτηκαν κρυφά Αμερικανοί και Ρώσοι απεσταλμένοι ωθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια πολιτική γωνία, ενώ η Μόσχα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Νιγηρία: Aπήγαγαν πάνω από 300 μαθητές καθολικού σχολείου – Στρατιώτες «χτενίζουν» τα δάση για να τους βρουν
Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική απαγωγή στη Νιγηρία σε διάστημα λίγων ημερών - Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με στρατιωτική παρέμβαση για να σταματήσει ο διωγμός των χριστιανών
Σχολείο
Παραιτήθηκε η Τέιλορ Γκριν μετά την κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ – «Σπουδαία είδηση» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος
Το χρονικό της κόντρας, οι κατηγορίες της βουλευτού προς τον Ντόναλντ Τραμπ και οι ακραίοι χαρακτηρισμοί του Αμερικανού προέδρου προς την άλλοτε σύμμαχό του
Ματζόρι Τέιλορ Γκριν / Ντόναλντ Τραμπ
Η πιο δύσκολη ώρα για τον Ζελένσκι: Το τελεσίγραφο 6 ημερών και οι εδαφικές παραχωρήσεις που «δωρίζουν» στη Ρωσία έκταση ίση με το Λουξεμβούργο
Οι απειλές του Πούτιν για κατάληψη περισσότερων εδαφών αν η Ουκρανία αρνηθεί και το σχόλιο Τραμπ για τον Ζελένσκι: «Αν δεν του αρέσει, θα συνεχίσουν να πολεμούν»
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 214