Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το παρασκήνιο της αποπομπής ΜακΚάρθι και ο μελλοντικός κίνδυνος του shutdown

ΗΠΑ: Το παρασκήνιο της αποπομπής ΜακΚάρθι και ο μελλοντικός κίνδυνος του shutdown
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Μια μεγάλη πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει και πάλι στις ΗΠΑ, μετά την καθαίρεση του Κέβιν ΜακΚάρθι από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που συνέβη πρώτη φορά στην ιστορία, με τον αντικαταστάτη του να πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει πιθανό shutdown.

Η στάση πληρωμών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους πολιτικούς των ΗΠΑ, με 8 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές – υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ – να ψηφίζουν υπέρ της καθαίρεσης του επίσης Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού δεν ανέχθηκαν την προσπάθεια του να τα βρει με τους Δημοκρατικούς για μην συμβεί το shutdown της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι βουλευτές που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ προσάπτουν στον Κέβιν ΜακΚάρθι ότι έκανε μια μυστική συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με την οποία διαφωνούν οι… τραμπικοί.

Τώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται να εκλέξει νέο πρόεδρο, ωστόσο όπως αναφέρει η ΕΡΤ, κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός ούτε αν θα καταφέρει να πάρει τις απαιτούμενες ψήφους άμεσα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ΗΠΑ ξανά με την πιθανότητα ενός shutdown.

Ο τραμπικός Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ματ Γκατζ μετά την αποπομπή ΜακΚάρθι / Reuters

Θεωρητικά, υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι και κάποιος που δεν είναι εκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου, γι’ αυτό ακούστηκε μέχρι και το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το σενάριο και είπε ότι θα το κάνει, αν είναι για το καλό των ΗΠΑ.

Ο φόβος για shutdown

Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει προκαλεί ανησυχία μεταξύ των βουλευτών, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να χρειαστεί αρκετό χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο Κέβιν ΜακΚάρθι εξελέγη πρόεδρος στη 15η ψηφοφορία!

Το ενδεχόμενο, λοιπόν, η Βουλή των Αντιπροσώπων να χρειαστεί να πηγαίνει από τη μια ψηφοφορία στην άλλη προκαλεί πανικό, καθώς υπάρχει και η προθεσμία της 17ης Νοεμβρίου, όπου οι ΗΠΑ κινδυνεύουν εκ νέου με shutdown.

Όλα αυτά γίνονται ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, με τις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις να εγείρουν ερωτήματα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, του οποίου η τύχη ορίζεται από έναν μικρό αριθμό ακραίων βουλευτών και υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις