Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΗΠΑ: «Χαστούκι» της Γερουσίας στον Μπάιντεν για μεγάλη εκλογική μεταρρύθμιση

ΗΠΑ: «Χαστούκι» της Γερουσίας στον Μπάιντεν για μεγάλη εκλογική μεταρρύθμιση

Απογοητευμένος δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενταφίασε το βράδυ της Τετάρτης μια νέα εκλογική μεταρρύθμιση. Αργά το βράδυ της Τετάρτης (19.1.2022) η Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο Μπάιντεν για τις εκλογές, για να υπάρξουν εγγυήσεις ως προς την πρόσβαση των φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων στις εκλογές.

Η απέλπιδα προσπάθεια των Δημοκρατικών να ξεπεράσουν την εναντίωση των Ρεπουμπλικάνων αίροντας τον κανόνα που προβλέπει ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων (είναι γνωστός με τον όρο filibuster στην αργκό του σώματος) για να περάσει το νομοσχέδιο για τις εκλογές απέτυχε, αφού δύο μέλη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας – ο Τζο Μάντσιν και η Κίρστεν Σίνεμα – το απέκλεισαν συντασσόμενοι με τους αιρετούς του GOP.

Δέκα μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να δημιουργηθεί ομοσπονδιακό πλαίσιο για την οργάνωση των εκλογικών διαδικασιών στις ΗΠΑ.

Για να επιτευχθεί αυτό, το σχέδιο νόμου που προωθούσε ακύρωνε διάφορους περιορισμούς που επέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι σε κάπου δεκαπέντε πολιτείες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, τα μέτρα αυτά του GOP βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο τους Αφροαμερικανούς, που ψήφισαν στην πλειοψηφία τους τον Μπάιντεν στις τελευταίες εκλογές.

Στις πολιτείες υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο υποστηρίζεται τουναντίον ότι τα μέτρα θα ενισχύσουν την ασφάλεια των εκλογικών διαδικασιών, επιχείρημα με απήχηση στη βάση του κόμματος, όχι ευκαταφρόνητο μέρος της οποίας πιστεύει ακόμη ακράδαντα ότι το 2020 η νίκη «εκλάπη» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το ζήτημα της οργάνωσης των εκλογών είναι πιο καυτό παρά ποτέ στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προωθήσουν με κάθε κόστος τη μεταρρύθμιση που ήθελε ο Μπάιντεν, ώστε να καταργηθούν τα ρεπουμπλικανικά μέτρα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, βρήκαν μπροστά τους σθεναρή αντίσταση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που διατείνονταν πως η μεταρρύθμιση θα έδινε στους αντιπάλους τους τον έλεγχο των εκλογών σε όλη τη χώρα, την εμπόδισαν.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένος που η Γερουσία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία μας», ήταν η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν μετά το τέλος της διαδικασίας στη Γερουσία. «Είμαι απογοητευμένος – αλλά δεν είμαι αποθαρρυμένος», υπογράμμισε μέσω Twitter, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που επιδιώκει.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωνε πως δεν έχει «εξαντλήσει όλες τις επιλογές» για να προστατευθεί η πρόσβαση των Αφροαμερικανών και άλλων εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων στις εκλογές.

Δεν εξήγησε τι εννοούσε.

Εξάλλου, ο κεντρώος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι είπε σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των ψηφοφοριών πως ομάδα μελών του σώματος θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή για να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει διακομματική πρωτοβουλία για το ζήτημα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις