Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Χωρίς αρχηγό για πρώτη φορά στην ιστορία Στρατός, Πεζοναύτες, Πολεμικό Ναυτικό μετά από «μπλόκο» Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή

ΗΠΑ: Χωρίς αρχηγό για πρώτη φορά στην ιστορία Στρατός, Πεζοναύτες, Πολεμικό Ναυτικό μετά από «μπλόκο» Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έγινε σήμερα (14.8.2023) ο τρίτος κλάδος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μετά το Στρατό και τους Πεζοναύτες, που δεν έχει πλέον αρχηγό που να έχει λάβει την έγκριση της Γερουσίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και οφείλεται στο «μπλόκο» Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή.

Περισσότεροι από 300 διορισμοί στρατιωτικών, σε διάφορες θέσεις, έχουν μπλοκαριστεί στη Γερουσία των ΗΠΑ από τον Τόμι Τάμπερβιλ, γερουσιαστή από την Αλαμπάμα.

Έτσι οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν μείνει χωρίς αρχηγό, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ.

«Μπλόκο» λόγω αμβλώσεων

Ο γερουσιαστής Τόμι Τάμπερβιλ αποφάσισε να μπλοκάρει την ανάδειξη νέων αρχηγών στο Στρατό, τους Πεζοναύτες και το Πολεμικό Ναυτικό για να διαμαρτυρηθεί έτσι για τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την πρόσβαση όλου του προσωπικού τους σε υπηρεσίες άμβλωσης.

Η Γερουσία μπορεί να προσπεράσει το «εμπόδιο» του Τόμι Τάμπερβιλ, ο οποίος είναι κατά των αμβλώσεων, αλλά θα πρέπει να οργανώσει ψηφοφορίες για κάθε διορισμό ξεχωριστά. Η διαδικασία αυτή θα τραβήξει σε μάκρος, δεδομένου ότι οι διορισμοί συνήθως εγκρίνονται ομόφωνα, χωρίς ψηφοφορία.

Ο γερουσιαστής ζητά από το Πεντάγωνο να σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη στις στρατιωτίνες που πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλη Πολιτεία για να υποβληθούν σε άμβλωση αφότου ορισμένες Πολιτείες απαγόρευσαν αυτήν την πρακτική, εδώ και περίπου έναν χρόνο.

«Υπονομεύει τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ»

Ο απόστρατος αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, παρέδωσε σήμερα τη διοίκηση και έτσι το Πολεμικό Ναυτικό, ο Στρατός Ξηράς και το Σώμα Πεζοναυτών είναι πλέον χωρίς ηγεσία εγκεκριμένη από τη Γερουσία.

«Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές. Είναι αχρείαστο. Και δεν είναι ασφαλές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια τελετής στη Ναυτική Ακαδημία στην Αννάπολις του Μέριλαντ.

«Αυτό το σαρωτικό εμπόδιο υπονομεύει τη στρατιωτική ετοιμότητα της Αμερικής. Εμποδίζει την ικανότητά μας να διατηρήσουμε τους καλύτερους αξιωματικούς μας και ανατρέπει τη ζωή πάρα πολλών οικογενειών Αμερικανών στρατιωτικών», πρόσθεσε ο Όστιν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει τη ναύαρχο Λίζα Φραντσέτι για να ηγηθεί του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ιστορικό βήμα που σπάει φραγμούς λόγω φύλου στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αν η Γερουσία επικυρώσει την υποψηφιότητα, η Φραντσέτι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διοικήσει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και θα γίνει μέλος του Μικτού Γενικού Επιτελείου. Μέχρι τότε θα ηγείται του Πολεμικού Ναυτικού ως υπηρεσιακή αρχηγός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις