Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιράκ: Διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ στην επέτειο της δολοφονίας Σολεϊμανί και αλ Μουχάντις

Ιράκ: Διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ στην επέτειο της δολοφονίας Σολεϊμανί και αλ Μουχάντις
photo Reuters

Χιλιάδες Ιρακινοί φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στη Βαγδάτη, στο σημείο οπού δολοφονήθηκαν πριν ένα χρόνο από αμερικανικό πλήγμα ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί και ο διοικητής της ιρακινής πολιτοφυλακής Χασντ αλ Σάαμπι, ο Αμπού Μεχντί αλ Μουχάντις.

Υπό το φως κεριών γυναίκες, άνδρες και παιδιά, όλοι τους ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και απέτισαν φόρο τιμής στους “μάρτυρές τους”, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του “μεγάλου σατανά”, μια αναφορά στις ΗΠΑ.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη μια άλλη αντιαμερικανική πορεία στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης. Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, δύο δυνάμεων που ασκούν μεγάλη επιρροή στο Ιράκ, είναι οξυμένη και υπάρχουν φόβοι για μια σύγκρουση μεταξύ τους στο ιρακινό έδαφος.

photo Reuters

Στις 3 Ιανουαρίου 2020 έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε τα δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν ο Σολεϊμανι, υπεύθυνος για την ιρανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή, και ο αλ Μουχάντις επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής Χαντ αλ Σάαμπι.

“Λέμε στην Αμερική και τους εχθρούς του ισλάμ (…) ότι θα εξακολουθήσουμε να αντιστεκόμαστε παρά το αίμα που έχει χυθεί”, τόνισε η Μπατούλ Ναζάρ, υποστηρίκτρια της Χασντ αλ Σάαμπι, ενός συνασπισμού που πλέον έχει ενσωματωθεί στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

“Προσοχή στην παγίδα”

“Αμπού Μέχντι αλ Μουχάντις θα βγούμε κατά χιλιάδες για να κρατήσουμε το πορτρέτο σου στην Ταχρίρ”, φώναξε ο Άχμεντ Ασάντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χασντ.

Αργότερα σήμερα και έπειτα από έκκληση της Χασντ αλ Σάαμπι οι Ιρακινοί αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταχρίρ για να καταγγείλουν “την αμερικανική κατοχή”.

photo Reuters

Από χθες Σάββατο έχει απλωθεί σε ένα τεράστιο εγκαταλελειμμένο κτίριο στην πλατεία ένα τεράστιο πορτρέτο του Σολεϊμανί και του Μουχάντις.

Το πορτρέτο το οποίο ανήρτησε η Χασντ αλ Σάαμπι αποτελεί ένα σύμβολο. Επί μήνες το 2019 δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ, έξω από το κτίριο αυτό για να καταγγείλουν το ιρακινό καθεστώς και τους Ιρανούς “προστάτες” του. Σε κάποιες διαδηλώσεις της “επανάστασης του Οκτωβρίου” ποδοπατήθηκαν φωτογραφίες του Σολεϊμανί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις