Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ιράκ: Ένας νεκρός και 35 τραυματίες σε ταραχές στη Βασόρα

Ιράκ: Ένας νεκρός και 35 τραυματίες σε ταραχές στη Βασόρα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 35 τραυματίστηκαν στις νέες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, όπου οι αρχές κήρυξαν απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Από τους τραυματίες, οι 24 είναι πολίτες και οι 11 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σεΐφ αλ Μπαντρ.

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους της πόλης και κάποιοι από αυτούς, οργισμένοι με την κατάσταση στις υποδομές που καταρρέουν, πυρπόλησαν γραφεία πολιτικών κομμάτων. Οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο κτίρια των τοπικών αρχών και την έδρα του κυβερνείου ενώ απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους της Βασόρας.

Πηγέ των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι δέχτηκε επίθεση το κτίριο όπου στεγάζεται το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Iraqiya TV ενώ πυρπολύθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Dawa, του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου και της Οργάνωσης Μπαντρ. Στις φλόγες παραδόθηκαν επίσης τα γραφεία της πανίσχυρης σιιτικής οργάνωσης Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ και του Κινήματος Χίκμα, που απέχουν 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βασόρας ενώ ταυτόχρονα διαδηλωτές εισέβαλαν στο σπίτι του επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου.

Οι τοπικές αρχές έχουν κηρύξει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας και τοπική), όμως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επαρκούν για να την εφαρμόσουν. Οι λιγοστοί άνδρες που βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης δεν επενέβαιναν για να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους.

Κάτοικοι της Βασόρας, μιας πόλης 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, καταγγέλλουν ότι το πόσιμο νερό έχει μολυνθεί με αλάτι. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ειπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη ότι συνολικά 6.280 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν πρόσφατα με διάρροια λόγω του ακατάλληλου νερού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις