Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιράκ: Επίθεση με δέκα ρουκέτες σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

Ιράκ: Επίθεση με δέκα ρουκέτες σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες στο δυτικό Ιράκ έγινε στόχος επίθεσης, καθώς δέχτηκε τουλάχιστον δέκα ρουκέτες, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας πολίτης εργολάβος, δύο ημέρες πριν από μια ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη χώρα.

Η νέα αυτή επίθεση, είχαν προηγηθεί άλλες τις δύο τελευταίες εβδομάδες, υπενθυμίζει σε ποιο βαθμό η πρώτη επίσκεψη ενός ποντίφικα στο Ιράκ αποτελεί σπαζοκεφαλιά στο επίπεδο της επιμελητείας.

«Θα πάω στο Ιράκ για ένα προσκύνημα», δήλωσε εντούτοις σήμερα ο πάπας, υπογραμμίζοντας πως επιθυμεί «να συναντήσει έναν λαό που υπέφερε τόσο, να συναντήσει αυτή τη μαρτυρική Εκκλησία».

Επιπλέον των υγειονομικών περιορισμών που έχουν ληφθεί για να επιχειρηθεί να περιορισθεί ένα ανησυχητικό δεύτερο κύμα Covid-19 στη χώρα, οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο δυνάμεις που δρουν στο Ιράκ, στο Ιράν και τις ΗΠΑ, αποτελούν ένα επιπλέον εμπόδιο για την καλή διεξαγωγή της παπικής επίσκεψης.

Από τις δέκα ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της ιρακινής αεροπορικής βάσης Αΐν αλ-Άσαντ, μερικές έπεσαν στο εσωτερικό του τμήματος όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, διευκρίνισαν δυτικές πηγές και πηγές στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας πολίτης εργολάβος, η εθνικότητα του οποίου δεν έγινε αμέσως γνωστή, υπέκυψε από καρδιακή ανακοπή εξαιτίας αυτής της επίθεσης, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν την έρευνα», πρόσθεσε από την πλευρά του στο Twitter ο συνταγματάρχης Γουέιν Μαρότο, αμερικανός εκπρόσωπος του συνασπισμού, ενώ η Ουάσινγκτον κατηγορεί τακτικά τις ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πηγή στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας διευκρίνισε πως οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από ένα χωριό κοντά στο Αΐν αλ-Άσαντ, μια ερημική περιοχή όπου ένοπλοι μπορούν εύκολα να εγκαταστήσουν εξέδρες εκτόξευσης –μερικές φορές πάνω σε ημιφορτηγά ή άλλα οχήματα–, να εκτοξεύσουν τις ρουκέτες και να ξαναφύγουν γρήγορα.

Η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση ανέφερε πως οι ρουκέτες ήταν τύπου «Grad». Ήταν συγκεκριμένα του τύπου «Arash», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές στις δυτικές δυνάμεις ασφαλείας, ιρανικής κατασκευής και πιο μεγάλες από τις ρουκέτες που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται μεθαύριο, Παρασκευή, στη Βαγδάτη και την Κυριακή στην Αρμπίλ, όπου θα τελέσει λειτουργία σε στάδιο που θα είναι γεμάτο με πιστούς.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις