Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ιράκ: Ο Μοκτάντα Σαντρ απειλεί το δικαστικό σώμα να διαλύσει τη Βουλή μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Ιράκ: Ο Μοκτάντα Σαντρ απειλεί το δικαστικό σώμα να διαλύσει τη Βουλή μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Ο σιίτης ιερωμένος από το Ιράκ, ο Μοκτάντα Σαντρ, ζήτησε σήμερα (10.08.2022) από το δικαστικό σώμα της χώρας να διαλύσει το Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Ο ιερωμένος μάλιστα, που ασκεί μεγάλη επιρροή, απείλησε με απροσδιόριστες συνέπειες, αν δεν πραγματοποιηθεί το αίτημά του.

Ο λαϊκιστής πολιτικός ηγέτης συνέβαλλε στην αναζωπύρωση των εντάσεων στο Ιράκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δίνοντας εντολή σε χιλιάδες οπαδούς του να εισβάλουν και να καταλάβουν το κτίριο του Κοινοβουλίου, αποτρέποντας τον σχηματισμό κυβέρνησης σχεδόν 10 μήνες μετά τις εκλογές.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οι περισσότεροι σιίτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, αρνήθηκαν να δεχτούν τις απαιτήσεις του Μοκτάντα Σαντρ, εγείροντας φόβους για νέες ταραχές και βία σε ένα εξαντλημένο από τις συγκρούσεις Ιράκ.

Το δικαστικό σώμα «πρέπει να διαλύσει τη Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας… αν όχι, οι επαναστάτες θα τηρήσουν άλλη στάση», ανέφερε ο Μοκτάντα Σαντρ σε δήλωση στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μοκτάντα Σαντρ ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές και απροσδιόριστες αλλαγές στο Σύνταγμα μετά την αποχώρηση των βουλευτών του από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Η αποχώρηση ήταν μια διαμαρτυρία για την αποτυχία του να σχηματίσει κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι κατείχε σχεδόν το ένα τέταρτο των εδρών της Βουλής και είχε αρκετούς συμμάχους για να συγκροτήσουν πλειοψηφία στην Βουλή.

Ο Μοκτάντα Σαντρ κατηγορεί τα ευθυγραμμισμένα με το Ιράν κόμματα για τον αποτυχημένο σχηματισμό κυβέρνησης καθώς και για διαφθορά, αλλά οι οπαδοί του ελέγχουν επίσης μερικές από τις κυβερνητικές υπηρεσίες με τη χειρότερη διοίκηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις