Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιράκ: Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ επ’ αόριστον

Ιράκ: Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ επ’ αόριστον
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ υπερασπίστηκε σήμερα (15.1.2023) ο πρωθυπουργός της χώρας, Μοχάμεντ αλ-Σουντανί, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι αδύνατο να υπάρχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ αλ-Σουντανί δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, λόγω και της συνεχιζόμενος παρουσίας του ISIS (Ισλαμικού Κράτους) στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ξένες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι αναγκαίες, επειδή «η εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους χρειάζεται περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σουντανί, αναφερόμενος στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύουν και βοηθούν ιρακινές μονάδες στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά σε μεγάλο βαθμό μένουν εκτός μάχης.

Ο Σουντανί, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο, είπε στη WSJ ότι σχεδιάζει να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον για να έχουν συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους τους τον επόμενο μήνα, προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη θα ήθελε να έχει παρόμοιες σχέσεις με την Ουάσιγκτον με αυτές που έχει η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Περσικού Κόλπου.

«Δεν το βλέπω ως κάτι αδύνατο, να δω το Ιράκ να έχει μια καλή σχέση με το Ιράν και τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις