Κόσμος

Ιράκ: Στα δικαστήρια μητέρα 12χρονης για να ακυρώσει τον θρησκευτικό γάμο της

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ιρακινό δικαστήριο ανέβαλε την ακροαματική διαδικασία για να μην επιτραπεί σε έναν άνδρα να επισημοποιήσει τον θρησκευτικό γάμο του με μια 12χρονη, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη χώρα.

Ο δικηγόρος της μητέρας της ανήλικης, Μαρουάν Ομπέιντι, είπε ότι ζήτησε να μην επισημοποιηθεί ο γάμος, «επειδή η 12χρονη δεν μπορεί να παντρευτεί, λόγω του νεαρού της ηλικίας της». Η δίκη αναβλήθηκε για τις 28 Νοεμβρίου.

Η νόμιμη ηλικία γάμου στο Ιράκ είναι τα 18. Με γονική συναίνεση ή με απόφαση δικαστηρίου επιτρέπονται και γάμοι από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με την οργάνωση Save the children.

Οι θρησκευτικοί γάμοι δεν επιτρέπονται, εκτός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, όμως εξακολουθούν να τελούνται και επισημοποιούνται απλώς με την πληρωμή ενός προστίμου.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10 ακτιβίστριες μιας γυναικείας οργάνωσης κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι στον γάμο ανηλίκων» και «Ο γάμος ανηλίκων συνιστά έγκλημα κατά των παιδιών».

«Ένα κορίτσι 12 ετών δεν έχει τη νόμιμη ηλικία για να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του» τόνισε η Οργάνωση για την ελευθερία της γυναίκας στο Ιράκ (OWFI), καταγγέλλοντας ότι γίνονται γάμοι ακόμη και από την ηλικία των 9 ετών. Η οργάνωση ζητά να καταργηθεί το άρθρο 398 του ποινικού κώδικα που επιτρέπει την ατιμωρησία του βιαστή εάν παντρευτεί το θύμα του.

Η μητέρα του κοριτσιού δεν έχει καμία επαφή με την κόρη της, την Ισράα και κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της για απαγωγή. Διαβεβαίωσε ότι το κορίτσι ήταν θύμα βιασμού.

Οι υπεύθυνοι μιας υποδιεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών, της «κοινωνικής αστυνομίας» που ασχολείται με θέματα από βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών μέχρι εκβιασμούς μέσω του διαδικτύου, συναντήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου με τη 12χρονη, τον πατέρα της και τον σύζυγό της. Το κορίτσι «διαβεβαίωσε ότι ο γάμος έγινε με τη συναίνεσή της, χωρίς να την υποχρεώσει κανείς» ανέφερε αυτή η υποδιεύθυνση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ