Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Ιράκ: Χάος στους δρόμους της Βαγδάτης – Δύο νεκροί από συγκρούσεις

Ιράκ: Χάος στους δρόμους της Βαγδάτης –  Δύο νεκροί από συγκρούσεις
Reuters

Η απόφαση του πανίσχυρου σιίτη ιερωμένου, Μοκτάντα αλ Σαντρ, να αποχωρήσει από την πολιτική προκάλεσε χάος και αιματηρές συγκρούσεις στην Βαγδάτη. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωπο.

Οι πιστοί στον Μοκτάντα αλ Σαντρ, οι οποίοι συμμετείχαν στις συγκρούσεις, αφού κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του ηγέτη τους, συγκρούστηκαν με υποστηρικτές ομάδων που στηρίζονται από την Τεχεράνη. Οι δύο πλευρές εκτόξευαν πέτρες οι μεν στους δε έξω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μια πολύ καλά φρουρούμενη περιοχή όπου βρίσκονται πολλά υπουργεία και πρεσβείες.

Πυρά ακούγονταν σε όλη την κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με δημοσιογράφους και κάποια από τα πυρά, φαίνεται ότι προέρχονταν από όπλα που έριχναν στον αέρα, ωστόσο η πηγή όλων των πυροβολισμών δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με την αστυνομία και εργαζόμενους στον ιατρικό τομέα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των Σαντριστών και των υποστηρικτών του Πλαισίου Συνεργασίας, μιας αντίπαλης, φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη, κάλεσε τους διαδηλωτές να φύγουν, ζητώντας από όλους «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, το Ιράκ έχει βρεθεί σε αδιέξοδο αφού οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε εκείνο του Σαντρ (αλλά μόνο με 73 έδρες σε σύνολο 329), το Ιράκ δεν έχει ούτε νέα κυβέρνηση, ούτε νέο πρόεδρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις