Τετάρτη, 17 Απρ.
23oC Αθήνα

Ιράν: 100 συλλήψεις για τις μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών – Τους «Μουτζαχεντίν του Λαού» κατηγορεί η Τεχεράνη

Ιράν: 100 συλλήψεις για τις μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών – Τους «Μουτζαχεντίν του Λαού» κατηγορεί η Τεχεράνη
Reuters

Στο Ιράν περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν για τη σοκαριστική υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης μαθητριών. Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για «πιθανούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις», «φωτογραφίζοντας» τους «Μουτζαχεντίν του Λαού».

Την Κυριακή (12.03.2023), οι Αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν ότι πάνω από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της μυστηριώδους υπόθεσης των μαζικών δηλητηριάσεων μαθητριών, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών, την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, αναφέρει ότι «πάνω από 100 άνθρωποι που είναι ύποπτοι ότι ευθύνονται για τα περιστατικά στα σχολεία αναγνωρίστηκαν, συνελήφθησαν και ανακρίνονται».

Ιράν: «Θέλησαν να σπείρουν κλίμα φόβου και να κλείσουν σχολεία»

Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους υπόπτους αυτούς, οι οποίοι συνελήφθησαν σε αρκετές επαρχίες, μεταξύ των οποίων αυτή της Τεχεράνης και της Κομ, στο βόρειο Ιράν, του ανατολικού και του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, ή ακόμη αυτές του Κουρδιστάν και του Χαμαντάν στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ωστόσο το υπουργείο διευκρίνισε ότι «μεταξύ των συλληφθέντων», ορισμένοι είχαν «εχθρικά κίνητρα» που αποσκοπούσαν να «σπείρουν κλίμα φόβου μεταξύ των μαθητών και να κλείσουν σχολεία». Επίσης το υπουργείο έκανε λόγο για «πιθανούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφερόμενο στους «Μουτζαχεντίν του Λαού», εξόριστη οργάνωση Ιρανών διαφωνούντων.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εξέφρασε την ικανοποίησή του που «ευτυχώς από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των περιστατικών μειώθηκε αισθητά» και δεν έχουν υπάρξει «νέες περιπτώσεις μαθητών που ασθένησαν».

Ιράν: «Ξαφνικές δηλητηριάσεις από αναθυμιάσεις»

Από τα τέλη Νοεμβρίου που ξέσπασε η υπόθεση αυτή, πολλά σχολεία, στην πλειονότητά τους θηλέων, έχουν αντιμετωπίσει ξαφνικές δηλητηριάσεις από αναθυμιάσεις, που έχουν προκαλέσει αδιαθεσία και λιποθυμίες και μερικές φορές ακόμη και τη νοσηλεία, μαθητών.

Οι Αρχές του Ιράν αναφέρουν ότι έχουν καταγράψει συνολικά «πάνω από 5.000 περιπτώσεις μαθητών» που αρρώστησαν σε «περίπου 230 σχολεία» στις 25 από τις 31 επαρχίες της χώρας.

Μετά τον πολλαπλασιασμό των περιπτώσεων, γονείς μαθητών και κατοίκων κινητοποιήθηκαν για να εκφράσουν την ανησυχία τους και για να ζητήσουν από τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Στις 6 Μαρτίου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε απευθυνθεί στον κόσμο ζητώντας την επιβολή «σοβαρών ποινών», έως και της θανατικής ποινής, σε αυτούς που θα κριθούν υπεύθυνοι για τις δηλητηριάσεις αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε «ασυγχώρητα εγκλήματα».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις