Κόσμος

Ιράν: Άλλος ένας άνθρωπος καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το καθεστώς του Ιράν καταδίκασε σε θάνατο άλλον ένα άνθρωπο για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο άνδρας που καταδικάστηκε σε θάνατο, κατηγορήθηκε ότι τραυμάτισε με μαχαίρι έναν φύλακα ασφαλείας και μετείχε σε πυρπόληση κυβερνητικού κτιρίου.

Η Δικαιοσύνη του Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε σε έναν άνδρα για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο, μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

Σύμφωνα με το Mizan Online, το πρακτορείο των δικαστικών αρχών, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε την θανατική καταδίκη του Μοχαμάντ Μπορογανί στις 6 Δεκεμβρίου για τι συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το κατηγορητήριο

Ο Μπορογανί διωκόταν ως «μοχαρεμπέχ» (σ.σ. «εχθρός του Θεού στα περσικά) και η δίκη του ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου. Το Mizan ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος «τραυμάτισε με μαχαίρι έναν φύλακα ασφαλείας με σκοπό να τον σκοτώσει», «έσπειρε τον τρόμο στους πολίτες» και «πυρπόλησε την έδρα του κυβερνείου της πόλης Πακντάστ», στα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Μέχρι τώρα 11 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο

Στις 24 Δεκεμβρίου επικυρώθηκε η θανατική καταδίκη ενός άλλου κατηγορουμένου, του Μοχαμάντ Γομπαντλού. Οι δύο θανατοποινίτες δεν έχουν πλέον κανένα άλλο ένδικο μέσο και μπορεί να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή.
Μέχρι στιγμής 11 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Ακτιβιστές υποστηρίζουν όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος.

Οι δύο από τους καταδικασθέντες απαγχονίστηκαν, αφού κρίθηκαν ένοχοι για φόνο ή τραυματισμό αστυνομικών ή παραστρατιωτικών. Άλλοι τρεις, μεταξύ των οποίων και ένας Κούρδος ράπερ, θα ξαναδικαστούν, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τέσσερις καταδικασθέντες είχαν ασκήσει έφεση αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποια ήταν η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Όλα ξεκίνησαν από το θάνατο της Μαχσά Αμινί

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της, παραβιάζοντας έτσι τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει για τις γυναίκες στο Ιράν. Οι αρχές, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «ταραχές» ενορχηστρωμένες από ξένες χώρες και την αντιπολίτευση, έχουν συλλάβει μέχρι τώρα χιλιάδες ανθρώπους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού
Εκτός ελέγχου οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία: Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, απόκοσμες εικόνες
Στην περιοχή της Ζιρόντ, γνωστή παγκοσμίως για τους αμπελώνες της και την παραγωγή κρασιού, και την γειτονική περιοχή της Λαντ, οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση τουλάχιστον 141.000 ανθρώπων
Φωτιά στην Ισπανία
17