Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ιράν: Αναστολή της εκτέλεσης τριών διαδηλωτών

Ιράν: Αναστολή της εκτέλεσης τριών διαδηλωτών

Το Ιράν ανέστειλε την εκτέλεση τριών διαδηλωτών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίο.

«Υποβάλαμε αίτημα (για νέα δίκη) και το Ανώτατο Δικαστήριο το έκανε δεκτό. Ελπίζουμε ότι η απόφαση θα ακυρωθεί», είπε τηλεφωνικά η Μπαμπάκ Πακνιά.

Την περασμένη Τρίτη η Δικαστική Αρχή επιβεβαίωσε τη θανατική ποινή των τριών ανδρών, αναφέροντας ότι βρέθηκαν αποδείξεις στα κινητά τηλέφωνά τους, σύμφωνα με τις οποίες πυρπόλησαν τράπεζες, λεωφορεία και δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

2 φοιτητές και ένας πωλητής τηλεφώνων

Οι τρεις θανατοποινίτες, σύμφωνα με ιρανικές εφημερίδες, είναι ο Αμιρχοσεΐν Μοραντί, 26 ετών, πωλητής κινητών τηλεφώνων, ο Σαΐντ Ταμτζιντί, 28 ετών, φοιτητής και ο 26χρονος Μοχαμάντ Ρατζαμπί.

«Ελπίζουμε πραγματικά ότι η (θανατική) ποινή θα ακυρωθεί, δεδομένου ότι ένας από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήδη διαφώνησε με την απόφαση», αναφέρουν οι συνήγοροι των τριών σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna.

Η ανακοίνωση της ποινής των τριών νέων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα social media, κυρίως στο Twitter και το Instagram και πολλοί χρήστες ζήτησαν να μην προχωρήσουν οι αρχές στην εκτέλεσή τους.

Στις 15 Νοεμβρίου 2019 ξεκίνησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν, με αφορμή την αύξηση της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, εκτιμά ότι στις ταραχές που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους 304 άνθρωποι ενώ μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που εργάζονται για τον ΟΗΕ ανεβάζει τον αριθμό αυτόν στους 400, μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά. Οι ιρανικές αρχές κάνουν λόγο για 230 νεκρούς στις ταραχές ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι στην καταστολή των διαδηλώσεων έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις