Κόσμος

Ιράν: Απειλεί τους διαδηλωτές ο Αλί Χαμενεΐ – «Κανείς δεν μπορεί να ξεριζώσει την Ισλαμική Δημοκρατία»

Την πιο απειλητική του προειδοποίηση μέχρι σήμερα εξαπέλυσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα και πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα (14.10.2022) ότι κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να ξεριζώσει την Ισλαμική Δημοκρατία στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι στις διαδηλώσεις συμμετέχουν πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Οι διαδηλώσεις αυτές έχουν εξελιχθεί σε εκτεταμένες εκκλήσεις για πτώση του Χαμενεΐ, με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Η Μαχσά Αμινί πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, που τους επιβάλλει κυρίως να φορούν την μαντίλα.

ebrahim raisi iran

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις στη θεοκρατική εξουσία από την επανάσταση του 1979, ακόμα κι αν οι αναταραχές δεν φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην ανατροπή του συστήματος.

Ο Χαμενεΐ συνέκρινε την Ισλαμική Δημοκρατία με ένα άκαμπτο δέντρο. «Αυτό το δενδρύλλιο είναι ένα πανίσχυρο δέντρο τώρα και κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να το ξεριζώσει», είπε σε δηλώσεις που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση.

Μέχρι και νεκρά παιδιά από τις ταραχές

Ορισμένες από τις πιο πολύνεκρες ταραχές έχουν σημειωθεί σε περιοχές όπου ζουν εθνοτικές μειονότητες με μακροχρόνιες δυσαρέσκειες κατά του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων στα βορειοδυτικά και των Μπαλούτσι στα νοτιοανατολικά.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην καταστολή, συμπεριλαμβανομένων εφήβων κοριτσιών ενώ η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 παιδιά έχουν πεθάνει.

Η ιρανική ηγεσία έχει κατηγορήσει για τη βία εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων αυτονομιστών και δυτικών δυνάμεων, κατηγορώντας τους για συνωμοσία κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας
Zapad 2025: Ο Πούτιν πήγε με στρατιωτική στολή να παρακολουθήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία
Οι ασκήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε 41 πεδία εκπαίδευσης σε Ρωσία και Λευκορωσία, με τη συμμετοχή 100.000 στρατιωτών και την εμπλοκή περίπου 10.000 οπλικών συστημάτων
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν παρακολουθεί τις στρατιωτικές ασκήσεις Zapad-2025 στην περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ