Κόσμος

Ιράν: Δημόσια εμφάνιση του «νεκρού» Αλί Σαμχανί – «Ήμουν θαμμένος στα ερείπια για 3 ώρες μετά την επίθεση του Ισραήλ»

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει τις πρώτες ώρες του πολέμου ότι ο Αλί Σαμχανί είχε σκοτωθεί

Η πολεμική εκστρατεία «Rising Lion» που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 13 Ιουνίου 2025, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και αρκετοί επιστήμονες που εργάζονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Αλί Σαμχανί, είχε δηλωθεί νεκρός μετά από καταστροφική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Ιράν στις πρώτες ώρες του πολέμου.

Την είδηση αυτή είχαν μεταδώσει τόσο ιρανικά όσο και εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, καθώς ο Αλί Σαμχανί ήταν ένας από τους «στόχους υψηλής αξίας», αφού έχει διατελέσει και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του ιρανικού κράτους για σχεδόν μια δεκαετία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει μια ανατροπή στην υπόθεση του Αλί Σαμχανί, αφού ο Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος εμφανίστηκε ζωντανός στις κηδείες των Ιρανών στρατιωτικών αξιωματούχων και επιστημόνων που σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Βίντεο στα social media έδειχναν τον Αλί Σαμχανί, εμφανώς καταπονημένο και αδύναμο να περπατάει σκυφτός με μπαστούνι.

Μάλιστα, το «δεξί χέρι» του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε συνέντευξη αποκαλύπτοντας τα όσα βίωσε κατά την διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν θαμμένος κάτω από τα ερείπια για τρεις ώρες μετά την επίθεση» και πως «υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς και αρκετά κατάγματα».

Ο Αλί Σαμχανί δεν αποκάλυψε γιατί έγινε στόχος, αλλά ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος έπαιξε ρόλο στο να «κάνει το Ισραήλ δυστυχισμένο», όπως αναφέρουν και οι New York Times σε σχετικό δημοσίευμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Έσυραν την Γκρέτα Τούνμπεργκ από τα μαλλιά, την υποχρέωσαν να φιλήσει την σημαία του Ισραήλ» καταγγέλλει Τούρκος ακτιβιστής
«Την έβαλαν να περπατήσει στα τέσσερα και την κακομεταχειρίστηκαν γιατί είναι δημοφιλής» - Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «παντελώς ψευδείς» τις κατηγορίες
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ
1
Χάος στη Γεωργία: Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο – Φωτιές, οδοφράγματα και δακρυγόνα
Κουνώντας σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για διαμαρτυρία ενάντια στις τοπικές εκλογές
Διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλλουν στον προεδρικό μέγαρο
18
Γιατί η Χαμάς άλλαξε στάση στο σχέδιο ειρήνης για τη Γάζα – Η αντίδραση Τραμπ που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Νετανιάχου
Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί την αμφίσημη απάντηση της Χαμάς ως αποδοχή – μία απόφαση που φέρνει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δύσκολη θέση, την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο για νέες διαπραγματεύσεις
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ 5
Παντρεύτηκε 15χρονη και την είχε σαν «σεξουαλική σκλάβα» στη Βρετανία - Καταδικάστηκαν άλλοι 7 άνδρες
Οκτώ άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση μιας έφηβης από το Μπράντφορντ - Ένας από αυτούς την είχε «παντρευτεί» σε μια ισλαμική τελετή όταν ήταν μόλις 15 ετών
Το πορτρέτο του άνδρα από τη βρετανική αστυνομία 9