Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιράν: Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Παρασκευή

Ιράν: Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Παρασκευή
photo Reuters

Εκτάκτως θα συνεδριάσουν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την κρίση στο Ιράν.

Η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00, ώρα Βρυξελλών (15.00 ώρα Ελλάδας), με την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέλει να κάνει μια προσπάθεια να κατευνάσει την επικίνδυνη ένταση ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Στο μεταξύ όσον αφορά τα πυρηνικά η Μόσχα δεν βλέπει κάποιον κίνδυνο εξάπλωσης μετά την απόφαση του Ιράν να αποδεσμευτεί περαιτέρω από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς περιορισμούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία αυτή και στους στόχους της. «Η διαφύλαξη των συμφωνιών και η διασφάλιση της εφαρμογής τους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για όλους τους εταίρους”, τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Σοϊγκού με τον Φιντάν συζήτησαν τις κοινές δράσεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν για να περιοριστεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. Με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, υποστράτηγο Μοχαμάντ Μπαγερί, ο Σοϊγκού συζήτησε τα “πρακτικά βήματα” που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις